EMANUEL MAKRON NA SAHRANI UBIJENOG PROFESORA "Zlo ima ime, islamisti žele našu budućnost" (VIDEO)

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je Samuel Pati, nastavnik istorije i geografije kojem je 16. oktobra u okolini Pariza odrubljena glava, ubijen jer je bio oličenje Republike.

Emanuel Makron
Emanuel Makron, Foto: EPA

- Samuel Pati je ubijen jer islamisti žele našu budućnost i znaju da je sa tihim junacima kao što je on bio, neće nikada imati - rekao je Makron u govoru odavanja pošte nastavniku kojeg je ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Francuska danas odaje nacionalnu poštu Patiju kojem će Makron posthumno dodeliti orden Legije časti.

To ubistvo je potreslo Francusku koja je od 2015. na meti terorističkih napada.

Francuske vlasti su posle tog ubistva obećale još veću borbu protiv radikalnog islama.

Francuska vlada naložila je danas raspuštanje propalestinskog kolektiva Šeik Jasin (Ćeikh Yašine) jer je umešan u ubistvo nastavnika.

Makron je na sastanku vlade rekao da "zlo ima ime - to je politički islamizam koji metodički radi na dekonstrukciji Republike".

Pored raspuštanja tog kolektiva, vlasti su naložile i zatvaranje jedne džamije na periferiji Pariza jer su vernici prenosili video snimak u kojem se osuđuje čas nastavnika koji je inače i prethodnih godina držao časove slobode izražavanja i đacima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi