Viktor Orban
Tanjug/AP
Viktor Orban

Tanjug/AP

Viktor Orban, Foto: Tanjug/AP

Vladajuća mađarska partija Fides mogla bi da napusti krovni blok desnog centra Evropske unije nakon što je primila mešovite signale o namerama Evropske narodne stranke (EPP) nakon suspenzije Fidesa iz grupe, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

EPP je u martu suspendovala članstvo Fidesa zbog zabrinutosti povodom Orbanove populističke antiimigracijske kampanje i erozije vladavine zakona, slobode štampe i manjinskih prava pod njegovom mandatom.

Fides nije pozvan na dvodnevni skup EPP ove nedelje u Hrvatskoj, prenosi Rojters.

"Članstvo nam je suspendovano. Čekamo da EPP očisti svoje poglede i planove i tada ćemo se odlučiti", rekao je Orban danas na mađarskom državnom radiju.

Optužnica protiv Benjamina Netanijahua! Umešan u mutne poslove

AUTOR: Alo.rs/Sputnik/I.L. DATUM I VREME: 21.11.2019. 17:58 Bivši premijer u problemu zbog mita i korupcije! Benjamin Netanjahu, Foto: EPA/Yiannis Kourtoglou Državni tužilac Izraela će podići optužnicu protiv nekadašnjeg premijera te zemlje Benjamina Netanijahua zbog korupcije. Netanijahu je, prema navodima optužnice, osumnjičen za primanje mita i za prevaru.

"Pitanje je da li (novi predsednik EPP-a) može da zaustavi odlazak ulevo. Ako može, imamo zajedničku budućnost. Ako ne, moraćemo da izgradimo još jednu političku zajednicu", dodao je on.

Pročitajte još:

EPP je saopštio da će poslati grupu "mudraca" da istraže uslove u Mađarskoj i odluče da li će zadržati Fides u svojim redovima, a novi predsednik EPP Donald Tusk očekuje da će se taj proces okončati do kraja januara.

U govoru na kongresu EPP-a u Zagrebu, Tusk nije imenovao Orbana, ali je jasno rekao da se glavna konzervativna stranačka grupa neće promeniti u korist desničarskog populizma.

"Nećemo žrtvovati vrednosti poput građanskih sloboda, vladavine zakona i pristojnosti u javnom životu na oltaru sigurnosti i reda", rekao je Tusk.

"Ko to nije u stanju da prihvati, de facto se smešta izvan naše porodice.

Bonus video: Dragan Đilas i Sergej Trifunović u "Beogradu na vodi"