Ukrajinski vojnici
screenshoot/Youtube
Ukrajinski vojnici, Foto: screenshoot/Youtube

 Informacija iz proverenih izvora u potpunosti otkriva zamisao ukrajinske armije.

Eduard Basarin, zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR, kaže da je cilj ukrajinske ofanzive zauzimanje Novoazovskog i Teljmanovskog reona i uspostavljanje kontrole nad granicom između DNR i Rusije u oblasti naseljenih mesta Konjkovo i Holodnoje.

 "Protivničku udarnu snagu čini oko 12.000 vojnika, raspoređenih duž linije razgraničenja u reonu naselja Novotroickoje, Širokino i Rovnopolj", kaže Basurin. Tamo je koncentrisano više od 50 tenkova, 40 raketnih sistema i oko 180 minobacača i artiljerijskog oruđa.

"Prvi ešalon čine 128. brdsko-jurišna i 79. desantno-jurišna brigada. U drugom ešalonu su 56. brigada motorizovane pešadije i 36. brigada mornaričke pešadije", kaže on.

Osnovu artiljerijske grupe čine dve divizije 27. artiljerijske brigade i raketna divizija 15. artiljerijskog puka. Kod naselja Volodarskoje već je prebačeno 12 jedinica "Smerča" 40. artiljerijske brigade.

 Navodi se da će u ofanzivi učestvovati i puk Azov, zloglasan zbog toga što ga čine ekstremni desničari i fašisti.

 Ofanziva treba da počne 14. decembra artiljerijskim napadom, a sutradan počinje i pešadijski napad iz oblasti Granitnoje-Širokino u pravcu naseljenog punkta Klimkino, odakle će se izbiti kod Konjkova i Holodnoja izbiti na granice između DNR i Rusije.

Azov treba da nastupi kad pešadija zauzme tu oblast, a zadatak mu je da "očisti" zauzeta naselja. Moguće je da će im pomagati i dronovi.

Povod za napad na DNR biće inscenirani hemijski napad u metalurškom kombinatu "Iljič" u Marijupolju. tu su uskladištene velike količine amonijaka, koji mogu da zagade oblast od 15 kvadratnih kilometara.

- Obraćam se žiteljima Marijupolja. Braćo i sestre, povećajte budnost. Ako ne uspemo da sprečimo diverziju SBU, ne paničite. Sačuvajte mir. Potrudite se da se u periodu 11.12-14.12. ne približavate objektima u kojima postoje hemijska sredstva kao što su hlor, amonijak i druga. Čuvajte decu - svetuje na kraju Basurin sunarodnicima.