Američka vojska
EPA/Sgt David Hicks Handout
Američka vojska

EPA/Sgt David Hicks Handout

Američka vojska, Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

Trampova administracija trenutno razmišlja o značajnom proširenju američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku, uključujući više od desetina plovila i drugog vojnog hardvera i čak 14.000 vojnika kako bi se navodno suprotstavili Iranu, rekli su američki zvaničnici, a citirao ih je "The Wall Street Journal".

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube

Prema izvorima, koje navodi WSJ, očekuje se da će američki predsednik Donald Tramp doneti odluku o novim razmeštajima kasnije u decembru. Prema američkim zvaničnicima, Tramp želi da se uveri u potrebu suzbijanja navodne pretnje za koju njegovi saradnici tvrde da Islamska Republika navodno predstavlja.

Američka vojska

Youtube/Printscreen

Američka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Prema medijskom izveštaju, američki predsednik bi, međutim, mogao odobriti i manji američki kontingent na Bliskom istoku.

Nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja (JCPOA), poznatog i kao iranski nuklearni sporazum, 2018. godine, ponovne uspostave oštrih ekonomskih sankcija protiv Teherana, odnosi između dve zemlje počeli su brzo da se pogoršavaju što je dovelo do dodatnih tenzija na Srednjem istoku.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube

Situacija se dodatno pogoršala nakon što su dronovi napali dve velike saudijske rafinerije nafte 14. septembra. Uprkos tome što su ustanici Huti preuzeli odgovornost za napad, SAD su nakon svega optužile Iran. Teheran je, međutim, negirao bilo kakvu umešanost u napade.

Nakon napada u septembru, Pentagon je pojačao prisustvo na Bliskom istoku i naredio dodatno raspoređivanje trupa u Saudijskoj Arabiji. Tramp je više puta, kao izgovor, isticao da Iran navodno nastavlja da preti regionalnoj bezbednosti.