Švedska
EPA
Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

U međuvremenu, danas je saopšteno da je još 147 ljudi preminulo od posledica kovida-19, ukupno 3.460, od čega su polovina bili štićenici domova za starija lica, a četvrtina stariji građani koji su podlegli infekciji u svojim domovima.

Švedska je prve slučajeve infekcije imala još u novembru. Državni epidemiolog Anders Tejnel rekao je kako su pojedinačni slučajevi otkriveni među ljudima koji su doputovali iz Vuhana.

"Nije bilo širenja infekcije van Vuhana, dok je nismo kasnije videli i u Evropi. Ali mislim da bismo mogli da pronađemo izdvojene slučajeve među onima koji su boravili u Vuhanu tokom novembra i decembra prošle godine. To uopšte ne vuči čudno, već prilično prirodno", objasnio je.

Švedska, jedna od šačice zemlaja koja je odolela karantinu, ipak nema planove da sprovede masovno testiranje na korona virus među pacijentima koji su krajem prošle godine hospitalizovani usred gripa ili respiratornih tegoba.

Prvi zvanični slučaj zaraze korona virusom detektovan je 31. januara u Jonkopingu kod žene koji se vratila iz puta u Kinu. Ona je sada zdrava i oporavila se.