Sergej Lavrov
Tanjug
Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

U komentaru ministarstva, povodom godišnjice od prestanka važenja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ocenjuje se da raspoređivanjem takvih raketnih sistema u svetu "ozbiljno ugrožava regionalnu i globalnu bezbednost", kao i da će to dovesti do nove "opasne faze u trci u naoružavanju", prenosi TAS S.

"Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih pretnji svojoj teritoriji, što će za nas imati strateška svojstva. Ovo će zahtevati hitno reagovanje, bez obzira na to kakve će rakete biti raspoređene, bilo da su one nuklearne ili ne", naglasilo je ministarstvo.

raketa

print screen YouTube

raketa, Foto: print screen YouTube

Ističe se da je jedini razuman i opravdan dalji korak zajednička potraga za uzajamno prihvatljivim rešenjem trenutne situacije uz pomoć političkih i diplomatskih sredstava.

"Rusija ostaje otvorena za ravnopravan i konstruktivan rad na vraćanju poverenja i jačanju međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Nadamo se da će američka strana pokazati sličan interes i odgovornost", zaključuje rusko ministarstvo.

Komentari (2)

vladimir

04.08.2020 02:15

Kaubojima se nikad ne može verovati na reč, bilo da prihvate sporazum ili potpišu. Uvek nađu načina da ga prekrše ili izađu iz sporazuma. Ako ništa svoje pse puste umesto njih.

Milan

04.08.2020 19:09

Rusi morate biti spremni da jednom i zauvek potopite to najveće zlo čovečanstva.