Ukrajina malezijski avion
Profimedia
Ukrajina malezijski avion

Profimedia

Ostaci malezijskog aviona, Foto: Profimedia

Međunarodni tužioci, koji istražuju obaranje aviona MH17 objavili su prvi izveštaj o padu aviona i rekli da je on srušen projektilom BUK ispaljenim sa teritorije koju kontrolišu proruski pobunjenici. Projektil BUK je ruske proizvodnje.

Istražitelji iz Holandije, Belgije, Malezije, Australije i Ukrajine su prethodno prezentovali dokaze kojima su odbačene teorije o tome da je avion srušila druga letelica i da je bio neki kvar u pitanju.

Rusija: Istraga o MH17 pristrasna

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je danas da je istraga o obaranju malezijskog aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine 2014. godine, "pristrasna i politički motivisana", sa izmišljenim zaključcima, javlja Rojters. Rusko ministarstvo je izrazilo razočaranje istragom sprovedenom na čelu sa holandskim istražiteljima, ali i nadu da će novi radarski podaci iz Moskve podstaći istražitelje da preispitaju svoje zaključke.

Tokom dve godine istrage je ispitano više od 200 svedoka, prikupljeno je više od 200 delova aviona i analizirano.

- Kremlj je danas, uoči saopštavanja zvaničnih rezultata međunarodne istrage u Hagu, saopštio da radarski podaci pokazuju da malezijski avion MH 17 definitivno nije oboren raketom sa područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da podaci kojima raspolaže ruska vojska jasno pokazuju da raketa nije ispaljena sa te teritorije već sa neke druge, prenosi Rojters.

"Radarski podaci su jasni ... nije bilo rakete. Ako je i bilo rakete ona je ispaljena sa neke druge teritorije", rekao je on.

Predsednik odeljenja za krivičnu istragu holandske Nacionalne policije Vilbert Paulisen izjavio je danas da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruski pobunjenici tražili razmeštanje mobilnog oružja zemlja-vazduh i da su prijavili da je oružje stiglo u područja na istoku Ukrajine koja su bila pod njihovom kontrolom, preneo je AP.

Iz tog i drugih prikupljenih dokaza koje je sakupio Udruženi istražni tim, "može biti zaključeno da je MH17 bio oboren raketom 9M38 lansiranom iz Buka, koji je donet s teritorije Ruske Federacije, i koji je posle lansiranja kasnije vraćen u Rusku Federaciju", rekao je Paulisen na konferenciji za novinare.

Ukrajinsko ministarstvo pozdravilo nalaze

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je danas nalaze međunarodnog istražnog tima o uzrocima pada malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, ali tvrdi da taj izveštaj ukazuje na "direktnu umešanost" Rusije u incident. Izveštaj, kako ocenjuje Kijev, predstavlja "važnu prekretnicu" u privodjenju pravdi svih odgovornih za obaranje aviona, prenosi Rojters. "Time se staje na put svim pokušajima Rusije da diskredituje aktivnosti Zajedničkog istražnog tima i zaključke širenjem fabrikovanih informacija", navelo je ministarstvo u Kijevu.

Ruska državna novinska agencija TAŠ prenela je da je holandski tužilac Fred Vesterbeke, koji je bio na čelu Udruženog istražnog tima, rekao da je rano govoriti o umešanosti Rusije u pad aviona.

Vesterbeke je novinarima rekao da tim nije do sada identifikovao posebnog osumnjičenog i da je rano govoriti o njihovoj nacionalnosti ili bilo kakvoj umešanosti Rusije.

Istražni tim je identifikovao više od 100 ljudi povezanih s transportom raketog sistema i pokušaće da otkrije "ko je narednio da avion bude oboren", a istraga je produžena do 2018. godine, prenosi Vašington post.

Prema tvrdnjama istražitelja, prikolica u kojoj je bio raketni sistem Buk ušla je u Ukrajinu iz Rusije u jutarnjim satima na dan napada 17. jula, u pratnji džipa i minikombija u kojima su bili separatisti.

Na video snimcima i fotografijama se vidi da je raketni sistem bio tog dana u Donjecku, koji je bio u rukama separatista, i da je zatim putovao ka selima Snežnoje i Pervomajski.

Raketa je "bez sumnje" ispaljena s polja blizu Pervomajska, kaže se na video snimku koji su napravili istražitelji, pozivajući se na izjave očevidaca i fotografije na kojima se vidi trag dima koji se uzdiže s polja, navodi Vašington post.

Komandant proruskih snaga negira zaključke

Komandant proruskih snaga na istoku Ukrajine Eduard Basurin odbacio je danas objavljene zaključke međunarodne istrage o obaranju malezijskog aviona MH17. "Snage Narodne Republike Donjeck nisu mogle da ispale raketu Buk na avion zato što mi nemamo tu vrstu oružja", rekao je Basurin francuskoj agenciji.