Švedska
EPA
Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

On je izneo podatke o epidemiološkoj situaciji u svojoj zemlji ocenjujući da je broj slučajeva je poslednjih nekoliko nedelja stabilan.

"Stopa smrtnosti se ne povećava. Zdravstveni sistem funkcioniše, do sada je u jedinice intenzivne nege primljeno više od hiljadu bolesnika, neki su i otpušteni, a slobodno je još najmanje 20 odsto kapaciteta", rekao je Tegle, dodajući da je osnovni reprodukcioni broj (R0), prosečan broj zdravih koje će bolesnik zaraziti, nešto iznad jedan.

Ukazuje se na to da Tegnel ostaje pri svojim brojkama i predviđanjima kretanja epidemije uprkos tome što je ove nedelje institucija koju vodi, Agencija za javno zdravlje pogrešila u proračunima i potpuno nelogične brojke iznela u javnost.

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Govoreći o Stokholmu i okolini, delu zemlje koji je s više od 6.000 slučajeva najgore pogođen, on rekao je da je vrhunac epidemije bio 15. aprila, da se veruje da će do 1. maja trećina stanovnika Stokholma biti zaražena, kao i da na svaki potvrđeni slučaj dolazi hiljadu nedetektovanih.

Nekoliko sati nakon toga Agencija za javno zdravlje izdala je saopštenje da podaci nisu precizni i na kraju povukla prezentaciju.

Na osnovu nove, koja je objavljena juče, do 1. maja biće zaražena četvrtina, a ne trećina stanovnika Stokholma, a na jednog potvrđenog zaraženog dolazi 75 nedetektovanih, a ne hiljadu, kako su prvobitno tvrdili.

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Broj preminulih u toj državi prešao je 2.000, ali uprkos toj brojci, Tegnel, koji je u Švedskoj stekao kultni status, istrajava u tome da je njihov način sprovođenja socijalne distance, što je ključ kod kontrole zaraze, uspešan.

On je tokom sinoćnje debate kolegama s mnogo entuzijazma predstavio "švedski model" delimičnog zatvaranja društva i oslanjanje na dobrovoljne mere.

"Naša strategija nije sprečavanje svih prenosa, već održavanje širenja na meru koju naš nacionalni zdravstveni sustav može da podnese", objasnio je Tegnel.