Dečaci Tajland
Tanjug/AP
Dečaci Tajland

Tanjug/AP

Dečaci odgovarali na pitanja novinara, Foto: Tanjug/AP

Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener koji su spaseni iz poplavljene pećine izašli su danas iz bolnice i prvi put se pojavili u javnosti na konferenciji za novinare. 

Dečaci, koji su boravili u bolnici od kada su prošle sedmice spaseni u velikoj međunarodnoj akciji, su se javnosti predstavljali jedan po jedan, počevši od 15-godišnjeg Akea, koji je odgovarao na većinu pitanja.

Na bini su bila prisutna i tri člana tajlandskih "foka" koji su proveli nekoliko dana sa dečacima u pećini.

Među prvim pitanjima bilo je i ono o kojem se mnogo nagađalo u prethodnom periodu - zbog čega su ušli u pećinu.

Ake je rekao da ulazak u pećinu, nije, kako se nagađalo u medijima, rođendan jednog od njih. Prema njegovim rečima, svi su se složili da uđu u pećinu, a kada su videli da voda ulazi unutra, razmišljali su da je napuste.

- Znali smo da smo zarobljeni na putu nazad. Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi smo znali da plivamo - rekao je Ake i time demantovao medije koji su danima prenosili da dečaci ne znaju da plivaju, što je navodno komplikovanu spasilačku akciju učinilo još težom.

- Nije tačno da ne znamo da plivamo. Posle fudbala smo išli na bazen. Nismo znali koliko može da se podigne nivo vode u pećini - pojasnio je Ake.

Tu novinari nisu stali sa pitanjima, svi su želeli da čuju kako je izgledao trenutak kada su shvatili da je pomoć došla.

- Čuli smo nekoga da govori i slušali neverujući da je neko zaista tamo - rekao je Dul, jedan od dečaka.

Prema njegovim rečima, bili su iznenađeni kada su shvatili da spasilac koji je došao po njih ne govori tajlandski, već da je reč o britanskom roniocu.

Zvaničnici su zatražili od medija da poštuju privatnost dečaka nakon što budu otpušteni iz bolnice kako im preveliki medijski pritisak ne bi narušio mentalno zdravlje.