ŠAMARČINA IZNENADILA AMERIKU! Održano glasanje u Generalnoj skupštini UN zbog sankcija koje uvode, rezultat ih je ostavio u neverici!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila je velikom većinom, 28. godinu za redom, američke ekonomske sankcije Kubi, odbijajući zabrinutost Vašingtona oko poštovanja ljudskih prava na tom karipskom ostrvu.

Savet bezbednosti
Savet bezbednosti, Foto: Tanjug

Za se izjasnilo 187 zemalja u skupštini koja broji 193 zemlje, protiv su, pred SAD bili samo Izrael i Brazil, dok su Ukrajina i Kolumbija bile uzdržane, prenosi AP.

Prošle godine rezultat glasanja bio je 189 prema dva, a uzdržanih nije bilo.

Ministar inostranih poslova Kube Bruno Rodriges rekao je na sednici Generalne skupštine da je administracija Donalda Trampa "agresivno intenzivirala" primenu sankcija i pokušala je da spreči isporuke robe Kubi morskim putem tako što je pretila vlasnicima brodova i osiguravajućim kompanijama.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Sednica Saveta bezbednosti UN, Foto: Printscreen

Komentarišući kritike Vašingtona, Rodriges je rekao da "Vlada SAD nema ni trunku moralnog prava da kritikuje Kubu, ili bilo koju drugu državu, kada je reč o ljudskim pravima".

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu pravno obavezujuće i ne mogu se na silu primeniti, ali odslikavaju stav sveta o raznim temama, pa i o Kubi.

SAD su uvele sankcije Kubi 1960. godine, nakon revolucije predvođene Fidelom Kastrom i nacionalizacije imovine koja je pripadala američkim državljanima i korporacijama.

Sankcije su dve godine kasnije pooštrene.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi