Majka, dete, HIV, sida, Kuba
Printscreen/YouTube
Majka, dete, HIV, sida, Kuba, Foto: Printscreen/YouTube

Havanski centar za genetički inženjering i biotehnologiju radi, već nekoliko godina, na terapijskoj vakcini protiv side koja je već prošla ispitivanja na životinjama i ljudima, a i pokažuje visok nivo sigurnosti. 

- Čak i ako ne dobijemo efikasno rešenje za zamenu svih terapija, rezultat bi mogao da pomogne trenutnim terapijama i zemljama koje ne mogu da priušte skupe terapije protiv HIV-a - objasnio je doktor Enrike Iglesijas iz Centra za genetički inženjering i biotehnologiju u Havani.

Na ostrvu je značajno smanjena stopa obolevanja od side, ali i dalje postoje pacijenti koji odbijaju standardnu terapiju.

- Prema naučnim informacijama, uzimanje tolikih pilula ima različite efekte na različite ljude. Neki i ne vole da uzimaju lekove. Vakcina bi igrala vrlo važnu ulogu - kaže pacijent zaražen HIV-om Luis Nunjez.

Kubanski program je besplatan i dostupan svima.

- Kuba je smanjila prenos HIV-a sa zaraženih na 0,4 odsto. Osim na prevenciji i lečenju HIV-a kod velikog broja ljudi, postiže dobre rezultate i u kontroli novih slučajeva i smanjenju stope smrtnosti - istakao je Horhe Perez, savetnik kubanskog ministarstva zdravlja.

Kuba je prva zemlja u svetu koje uspela da spreči prenos virusa HIV-a sa majke na dete, zvanično je potvrdila Svetska zdravstvena organizacija.

Od 11 miliona stanovnika na Kubi oko 33.000 je HIV pozitivno ili ima sidu.

Pred vakcinom je još dug put, a ako bude uspešna, pomoći će poboljšanju kvaliteta života pacijenata i doneti značajnu finansijsku korist za zemlju.