BORBA ZA PROSTOR IZNAD ZEMLJE NATO planira izgradnju svemirskog centra u ovoj evropskoj zemlji

Ove nedelje se očekuje dogovor ministara odbrane zemalja članica NATO o izgradnji svemirskog centra na jugozapadu Nemačke, u jeku zabrinutosti zbog onoga što zapadna vojna alijansa vidi kao sve agresivnije ponašanje Rusije i Kine.

Svemir
Svemir, Foto: Youtube/Printscreen

Uoči dvodnevnog sastanka koji počinje sutra, 22. oktobra, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će novi svemirski centar biti postavljen u Ramštajnu, vazdušnoj bazi blizu francuske granice, sa namenom bi se dodatno olakšaju satelitske i vojne komunikacije tokom operacija severno-atlantske alijanse širom sveta.

- NATO nastavlja da se prilagođava u svim sferama, uključujući svemir, koji je svake godine sve zagušeniji. Neke države, pre svih Rusija i Kina, razvijaju sisteme koji bi mogli da zaslepe, onesposobe ili obore satelite u orbiti - upozorio je Stoltenberg.

Oko Zemlje kruži oko 2.000 satelita, više od polovine kontrolišu članice NATO, a sistem satelitskih komunikacija omogućava gotovo sve - od usluga mobilne telefonije do vremenske prognoze.

Trenutno se oko 40 odsto NATO komunikacija realizuje posredstvom satelita, navodi se u izveštaju Radija Slobodna Evropa.

- Svemir je presudan za našu sposobnost navigacije, komunikacije, otkrivanje lansiranih projektila i brze, a efikasne i sigurne satelitske veze su vitalne za naše trupe - rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da cilj saveznika nije "militarizacija svemira već podizanje svesti u okviru NATO o izazovima u svemiru i zajedničkoj sposobnosti da se nosimo s njima".

U decembru su članice severno-atlantskog saveza prepoznale svemir kao peti domen operacija koji se mora braniti jednako efikasno kao vazdušni prostor, kopno, more i sajber prostor.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi