JEDNA VLADA JE VEĆ PALA, ONI SU SLEDEĆI! Nastavlja se haos u evropskim zemljama posle izbora!

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) podneće danas u parlamentu sopstveni zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, najavila je liderka te stranke Pamela Rendi Vagner.

EU Evropska unija
EU Evropska unija, Foto: Profimedia

Ona je sinoć saopštila da je Predsedništvo SPO odlučilo da poslaničkom klubu stranke savetuje da danas podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi.

Naime, lista "Ject" najavila je ranije da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ne celoj novoj vladi u koju su, nakon izlaska Slobodarske partije (FPO) usled skandala oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea, ušli eksperti.

"Razmatrali smo aktuelnu situaciju u Predsedništvu SPO tri sata i došli smo do zaključka da damo preporuku našem poslaničkom klubu da podnese zahtev za nepoverenje vladi. Taj zahtev obuhvata celu vladu, a tako i nove ministre. Kurc poslednjih 10 dana krize nije iskoristio da stvori stabilnost, dobije većinu za svoj predlog nove vlade, već je parlament stavio pred svršen čin", mišljenja je Rendi Vagner.

Štrahe i Kurc
Štrahe i Kurc, Foto: EPA

Prema njenim rečima, ako predlog bude izglasan, neophodno je brzo naći nezavisnu ličnost koja bi "vratila mir u zemlju".

Ukoliko FPO bude podržala ovaj zahtev, a sudeći prema brojnim negativnim izjavama na račun šefa vlade da hoće, vlada kancelara Kurca biće srušena nakon svega pet dana na vlasti.

Da Kurc već računa da će do toga doći jasno je iz njegove poruke zahvalnosti biračima na ubedljivoj pobedi OVP na izborima za Evropski parlament, rekavši da će stranka "stajati uspravno u svakoj situaciji" i da će se boriti.

Inače predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjasnio se protiv „rušenja“ prelazne vlade i on je prilikom polaganja zakletve novih ministara apelovao na političare da ne razmišljaju partijsko-politički, već državnotvorno do prevremenih izbora.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi