Muamer al Gadafi
Youtube/Printscreen
Muamer al Gadafi

Youtube/Printscreen

Muamer al Gadafi, Foto: Youtube/Printscreen

Na desetine ljudi okupilo se ove nedelje u tri libijska grada kako bi demonstrirali u znak podrške Saifu al-Islam al-Gadafiju, sinu bivšeg predsednika, Muamera al-Gadafija.

Pročitajte još:

Prema "Al-Vasatu", demonstracije su održane u gradovima Sirt, Bani Valid i Gat, koji se nalaze na severu centralne Libije.

Bitka za Sirt, Libija

Liveuamap

Bitka za Sirt, Libija, Foto: Liveuamap

Učesnici su, kako se izveštava, držali fotografije bivšeg libijskog predsednika, zajedno sa slikama njegovih sinova Saifa al-Islama, Mutasema i Kamisa.

Demonstranti su, kako se izveštava, pozivali na povratak Saifa al-Islama u libijsku politiku, istovremeno najavljujući svoju podršku njegovoj kandidaturi za predsednika zemlje.

Saif al Islam Gadafi

Youtube/Printscreen

Saif al Islam Gadafi, Foto: Youtube/Printscreen

Grad Sirt je rodno mesto Muamera al-Gadafija i bio je jedno od glavnih uporišta pokojnog predsednika tokom prve faze građanskog rata u Libiji.

Bitka za Misratu

Liveuamap

Foto: Liveuamap

Od Gadafijeve smrti grad su nadzirale najpre Islamska država, potom Vlada Nacionalnog sporazuma (GNA), a sada Libijska nacionalna armija (LNA).

Vlada Nacionalnog sporazuma (GNA) sada nastoji da povrati grad uprkos najavama egipatske vlade da je Sirt njihova "crvena linija".

Da li će Gadafijev sin postati novi lider Libije?

 

Preporučujemo: