Mihail Gorbačov, Sovjetski Savez
Printscreen Youtube
Mihail Gorbačov, Sovjetski Savez

Printscreen Youtube

Mihail Gorbačov, Sovjetski Savez, Foto: Printscreen Youtube

- Kako bi svet izgledao da je Sovjetski Savez sačuvan – treba se rukovoditi činjenicama, istorija ne prihvata nagađanja. Međutim, smatram da bi svet bio bolji. Bio bi stabilniji, bezbedniji, pravedniji - navodi se u intervjuu Gorbačova, koji je Sputnjiku prenela pres služba Fonda Gorbačov.

Bivši predsednik naglasio je da raspad Sovjetskog Saveza nije bio "krajnji rezultat" perestrojke.

- Nema šanse. I naravno da to nismo želeli - dodao je bivši sovjetski lider.

 Gorbačov je priznao da su greške postojale: zakasnela reforma stranke, decentralizacija SSSR-a, nedovoljno smele ekonomske reforme. Među realnim rezultatima ove politike on navodi okončanje Hladnog rata, sporazume o nuklearnom razoružanju, slobodu govora, okupljanja, veroispovesti, slobodu izlaska iz zemlje, alternativne izbore i višepartijski sistem.

- I što je najvažnije, doveli smo proces promene do tačke kada je postalo nemoguće da se preokrene. Zato je puč u avgustu 1991. godine propao. Iako je šteta koju je naneo bila ogromna, jer je to bio udarac za predsednika i Savez. A onda su radikali i separatisti dokrajčili Savez ne razmišljajući o posledicama - zaključio je Gorbačov.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Miloš

01.10.2020 08:37

Gorbačov je kriv za rasturanje SSSR, a to je dovelo do spajanja dve nemačke, pa rasturanja i rat u SFRJ , pa sad Srbije (Kosovo). Pa rat u Ukrajini i sad u Azerbejdžanu i Jermeniji. A i ratovi u Libiji i Siriji se verovatno ne bi dogodili.