Kasem Sulejmani
Youtube/Printscreen
Kasem Sulejmani

Youtube/Printscreen

Kasem Sulejmani, Foto: Youtube/Printscreen

 

Da je Iran udario moćno - SAD bi regionu priredile rat koji bi naneo ogromnu štetu i Kini i Iranu, a Ameriku bi pozlatio. Sve u svemu, Trampova pobeda je garantovana. Pri svakom razvoju događaja. Na gubitku bi, uprkos poskupljenju nafte, bila i Rusija jer bi je slabljenje Kine suočilo sa SAD - jedan na jedan

Petog januara 2020-te na ulice iranskih gradova je izašlo bezmalo šest miliona ljudi. Svi su želeli da tog dana odaju poštu koji je za života bio legenda iranskih specijalnih operacija i tajnog ratovanja. Čoveku koji bi - da je to želeo - glatko potukao svakog protivkandidata na predsedničkim izborima

Istorijsku ličnost takve veličine i takve popularnosti da su ga u Iranu svi zvali samo „Komandantom". Bez prezimena.

Kasem Sulejmani je bio heroj rata sa Irakom. Sa 27 godina je komandovao brigadom, a sa 30 - divizijom. Devedesetih je bio organizator specijalne operacije protiv Talibana. Stvorio je iranski sistem asimetričnog ratovanja.

Zbog čega je Tramp naredio da se Sulejmani likvidira?

Donald Tramp

Youtube/Printscreen

Donald Tramp, Foto: Youtube/Printscreen

 

Donald Tramp je došao na vlast nudeći dve maksime. Prvu svi pamte do danas: „Učinimo Ameriku opet velikom!" A drugu su mase pozaboravile: „Mir pomoću sile".

Ova druga krilatica vuče koren od rimskog imperatora Hadrijana koji je govorio: „Mir pomoću sile, a ako to ne prođe, onda - mir preko rata".

Ovu krilaticu je u svoje vreme bio prigrlio Ronald Regan. Njen smisao u američkoj političkoj kulturi je ovaj: Amerika mora da radi na stanju u svetu koje će njoj pogodovati - oslanjajući se na demonstraciju sile ili primenu sile.

Faktički, ovo je značilo da Amerika treba da sve sebi potčini silom ili da ih razbije silom. Upravo ovo je osnova Trampove politike. On još ni jednom nije bio mirotvorac, a "dobri odnosi" sa nekom zemljom podrazumevaju njenu kapitulaciju povodom svih pitanja, kao uslov za sve.

Tramp je bio pristalica Regana, a sada sebe, očito, smatra nastavljačem njegovog dela.

U novembru će u SAD biti održani predsednički izbori. Tramp je svojim biračima mnogo šta bio obećao i mnogo šta je i realizovao. Obećao im je ekonomski rast i - dobili su ga. Ali, nisu dobili povlačenje američkih trupa iz Avganistana, Iraka i Sirije. Zbog otpora duboke države.
Zato je u vrhu njegove administracije mogla biti smišljena igra sa više poteza. Igra posle koje bi ostanak američkih vojnih kontigenata u tim zemljama postao nemoguć.

General Kasem Sulejmani

AP/Tanjug

General Kasem Sulejmani, Foto: AP/Tanjug

 



Ubistvo Sulejmanija moglo bi odigrati tu ulogu. Uostalom, parlament Iraka je već zatražio da Amerikanci napuste tu zemlju. To je Vašington dovelo pred izbor: ili iznova osvajati Irak ili odlaziti. Zato Tramp sve zavodi u slepu ulicu, pa traži od Iraka neprihvatljivo - da mu plati za vojne aerodrome koje su SAD izgradile.

Trampovu složenu igru mogao je osujetiti jedino nesrazmerni kontraudar Irana. Međutim, i u tom slučaju bi povukao vojsku iz Sirije i Iraka i tako ispunio predizborno obećanje.

A sa Iranom bi ionako ratovao distanciono, raketama i avijacijom, a ne kopnenim snagama. I takav rat bi mu obezbedio podršku Izraela i američkog jevrejskog lobija.

Iran ne bi imao čime da tuče teritoriju SAD, pa bi mu preostalo da udara po saveznicima SAD u svom regionu. Iranski udar po Saudijskoj Arabiji imao bi dramatičan uticaj na svetsko tržište nafte. Samo, i to bi bilo povoljno po SAD.

saudijska arabija, rakete

Printscreen Twitter

saudijska arabija, rakete, Foto: Printscreen Twitter

 



Saudijci nisu samo osnovni saveznik SAD među Arapima, nego i Kine koja im isporučuje balističke rakete.

Kina je nekada mogla da se zadovoljava samo svojom naftom, ali je to odavno prošlost. Ako nafta osetno poskupi - to će biti jak udarac kineskoj ekonomiji, a ako je uopšte ne bude...

To bi bilo fenomenalno povoljno po SAD. Veliko i naglo poskupljenje nafte učinilo bi profitabilnom njihovu naftu dobijenu iz škriljaca...

Da je Iran udario moćno - SAD bi regionu priredile rat koji bi naneo ogromnu štetu i Kini i Iranu, a Ameriku bi pozlatio...

Sve u svemu, Trampova pobeda je garantovana. Pri svakom razvoju događaja. Na gubitku bi, uprkos poskupljenju nafte, bila i Rusija jer bi je slabljenje Kine suočilo sa SAD - jedan na jedan. I, ne sa ovim Sjedinjenim Državama već SAD koje bi postale i energetska supersila i globalni izvoznik nafte, sa ekonomijom koja na tome burno raste.

Skupa nafta bi, naravno, i Evropsku uniju povukla nadole...