SAD, Amerika
Tanjug
SAD, Amerika

Tanjug

SAD, Amerika, Foto: Tanjug

Največi deo odnosno 42,7 odsto je je kao razlog navelo ponašanja SAD prema Srbiji u poslednji 30 godina, dok 32,8 odsto ispitanika smatraju da su na takav stav uticali medij, jedna četvrtina, odnosno 25,8 odsto ''odgovornost'' vidi u istorijskoj saradnji i odnosima, dok je 17, 3 odsto njih kreiralo takav stav na osnovu stavova prijatelja, porodice, kolega.

Na pitanje da li su svoj stav prema SAD menjali tokom vremena čak 46 odsto je odgovorilo sa ne, dok njih 28 odsto je reklo da jeste.

Njih 58,5 odsto je kao uzrok za promenu stava prema SAD tokom vremena naveli su bombardovanje iz 1999, a 37.7 odsto američki stav prema KiM.

Jedna trećina, odnosno 33,5 odsto kao uzrok promene stava prema SAD vide u pritiscima da se prizna samoproglašena i jednostrana nezavisnost KIM.

S druge strane, čak 23.1 odsto kaže da je promenio stav prema SAD dolaskom Trampovoe administracije, dok 13,2 odsto kažu da su promenile stav prema Vašingtonu zbog sankcije prema Rusiji koju sprovodi američka adminsitracija

Na pitanje da li se odnosi između SAD i Srbije kreću u dobrom pravcu največi deo ispitanika 30,2 odsto je odgovorilo sa ''ni da, ni ne'', dok je 18,9 odsto reklo ''donekle ne''.

Samo 4,7 odsto je odgovorilo sa ''da'', 16,1 odsto sa ''donekle da'', dok visokih 18 odsto je reklo ''izričito ne''.

Kada je reč o tome koja su očekivanja odnosa Srbije i SAD gledano u budućnosti od pet do 10 godina, največi deo njih 28,1 odsto je odgovorilo da očekuju da počnu da se kvare, dok 25,4 odsto je reklo da očekuju da odnosi SAD i Srbije nastave da se popravljaju.

Njih 20,6 odsto je izrazilo očekivanja o izgradnji najboljih prijateljskih odnosa Srbije i SAD na nivou koji je postojao tokom svetskih ratova, dok 13,5 odsto, kako se navodi u istraživanju, "očekuju da se već jednom rasčisti sa SAD i Zapadnom, te da se Srbija okrene pravim prijateljima kao što su Srbija i Kina".

Na pitanje koja su očekivanje od SAD imajući u vidu srpske interese najveći deo ispitanika 37,5 odsto kažu da očekuju da SAD pomogne razvoj srpske ekonomije, dok 21,3 odsto očekuju da SAD podrži srpske interese u dijalogu između Beograda i Prištine, a 14,1 odsto očekuju da SAD podrži komprimisan ishod dijaloga koji bi, kako je navedeno, bio prihvatljiv za obe strane.

Kada je reč o očekivanjima od nove administracije u Vašintonu, največi procenat njih 32,1 odsto smatra da Bajdenova administracija neće imati vremena da se bavi Srbijom, dok 20.6 odsto očekuju da nova administracija u SAD nastavi gde je stala Trampova .

Na pitanje u kojim pravcima bi trebalo da se razvijaju odnosi između SAD i Srbije čak 40,7 odsto očekuje povečanje obima ekonomske razmene, dok 29,7 odsto ispitanika kaže da je to povečanje naučno tehnološke razmene i saradnje.

Poredeći aktuelnog ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija sa njegovim prethodnima 43,4 odsto smatraju da je on isti, dok samo 12,2 odnosno 9,2 odsto smatraju da je on donekle bolji, odnosno bolji.

Istraživanje je pokazalo da 35,9 odsto ispitanika smatra da aktuelna vlast u Srbiji gaji iste odnose sa SAD, dok 15,5 odsto, odnosno 23,8 odsto kažu da su odnosi bolji i donekle bolji.

Na pitanje da li bi Srbija trebala da ima kancelariju za saradnju sa SAD, slično kancelarijama za saradnju sa EU, Rusijom i Kinom 43 odsto smatraju da Srbija treba da ima takvu kancelariju, dok je jedna trećina ispitanika, odnosno 31 odsto protiv takve ideje.

Njih 26,6 odsto nema konkretanodgovora na pitanje da li bi za Srbiju bilo dobro sklapanje strateškog partnerstva sa SAD, dok 18,9 odsto smatra da je to donekle dobro, a s druge strane njih 16,1 odsto cene da ta ideja donekle nije dobra.

Kada je reč o bombardovanju Srbije 1999. godine čak 62 odsto smatraju da su SAD odgovorni, dok samo 21, odsto odgovara na ovo pitanje negativno.

Na pitanje šta bi SAD trebalo da uradi kako bi se prevazišao negativni stav zbog bombardovanja, njih 48,8 odsto očekuju da se porodicama nastradalih civila plati ratnu odštetu, 38,7 odsto očekuju da se državi plati odšteta, dok 29,7 odsto i 29,6 odsto očekuju priznanje da je bombardovanje bilo greška i da se javno izvini.

Kada je reč o Vašingtonskom sporazumu 43 odsto kažu da jesu čuli za taj sporazum, dok 24 odsto navode da nisu.

Njih 28,9 odsto smatra da je Vašingtonski sporazum dobar za Srbiju, samo 4,1 odsto smatraju da je loš, dok jedna trećina, njih 33,1 odsto ne znaju da odgovre na to pitanje.

Na pitanje da li će nova Bajdenova administracija implementirati odredbe Vašingtonskog sporazuma 33,3 odsto ispitanika smatraju da će nova administracija u Vašingtonu delimično to raditi, dok skoro jedna petina, odnosno 18,3 odsto kažu da neće.

Kada je reč o Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji DFC, 21,1 odsto ispitanikanema konkretan stav, dok 18,3 odsto kažu da je ta američka institucija dobra za Srbiju.

Samo pet odsto smatraju da je DFC loš, dok ponovo jedna trećina ispitanika njih 34,2 odsto nema odgovor na to pitanje.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.532 ispitanika putem telefonske ankete u periodu od 15. do 31. decembra 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ: