Nagorno-Karabah
EPA
Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

„Ja sam zvaničnik broj jedan koji je odgovoran za ovo što se desilo. Tu ne može biti neslaganja. Razumem da moram stati, uslovno govoreći, pred sud našeg naroda. Međutim, u ovom slučaju sudija – narod – treba da zna kako stvari stoje, treba da postoji dijalog sa vojskom, opozicijom i Vladom“, rekao je Pašinjan na konferenciji za štampu.

Da li će Jermeni povratiti Nagorno-Karabah?

 

Prema njegovim rečima, on nije uspeo da promeni logiku pregovora oko Karabaha niti da poveća „otpor“ Jermenije. Sada je najvažnije pitanje – status Karabaha zajedno sa humanitarnim i drugim problemima, dodao je premijer.

On je naglasio da se ne mogu menjati tačke sporazuma o prekidu vatre u Karabahu: Moskva, Baku i Jerevan su potpisali dokument na osnovu trenutne vojne situacije.

Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

Pašinjan je saopštio i da nema nameru da podnese ostavku na mesto premijera.

Sporazum o Karabahu

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.