Bolnica
Tanjug/Sava Radovanović
bolnica

Masanori Jošida

Lekari hteli da detetu amputiraju nogu, Foto: Masanori Jošida

"Zvuči neverovatno, ali dete mi se nakon ležernog odlaska u prodavnicu obuće i isprobavanja cipela našlo u smrtnoj opasnosti. Samo zato što su druge devojčice isprobavale isti par cipela pre nego što ih je moja kći probala na bosu nogu", kaže Amerikanka Džodi Tomas čudnu situaciju u kojoj se našla.

Naime, njena ćerkica Sijena (4) je na neverovatan način dobila sepsu, bolest zbog koje je mogla da ostane bez noge ili koja je, još gore, za nju mogla biti kobna.

Budući da je došla na vreme, Sijeni su doktori napravili samo drenažu noge nakon što su satima većali hoće li nogu morati da amputiraju. Srećom po dete, drenaža je bila dovoljna da krvotok očisti od bakterije. A na kraju je devojčicu spaslo to što ju je majka brzo odvela u bolnicu.

- Istu je veče nakon isprobavanja cipela Sijena počela da zapomaže u agoniji. Ponavljala je samo da je boli noga. Nikad nisam svoje dete videla u takvim bolovima, njeno zapomaganje mi još odzvanja u ušima - objasnila je majka kako je shvatila da s detetom ozbiljno nešto nije u redu.

A upravo ju je ta bol 'požurila' da hitno potraži lekarsku pomoć.

- Nakon ovog traumatičnog iskustva mogu samo preporučiti da u prodavnicu obuće uvek nosite par čarapa i da nikada ne obuvate cipele na bosu nogu. Niko ne može da zna ko je pre nas te cipele isprobao, a očito je dovoljna i oku nevidljiva ranica da se zarazite s potencijalno smrtonosnom bakterijom - zaključila je majka devojčice.

Sepsa je najozbiljnija posledica bakterijskih infekcija, a može je uzrokovati samo ozbiljna i snažna bakterijska upala. Pojedine vrste sepse imaju smrtnost veću od 50 posto. Retko zahvata ljude dobrog zdravlja ali u ovoj priči to nije bio slučaj, mala Sijena je sepsu dobila dok je bila savršeno zdrava i to samo jer je obula cipele koje su izgleda već bile zaražene.

Doktori iz bolnice u kojoj je devojčica na lečenju provela pet dana su za medije rekli kako je Sijena morala da ima otvorenu ranicu na stopalu zbog čega je bakterija ušla u krv i uzrokovala bolnu infekciju.

- Niko ne može sa sigurnošću da zna kako je bakterija ušla u krvotok pa infekcija može i ne mora biti povezana s isprobavanjem cipela. Devojčica je isto tako mogla s nogom nešto drugo da radi što je moglo da dovede do mikrotraume kože koja je otvorila put infekciji - rekla je za hrvatske medije dr infektoroligije Tambić Andrađebić iz Zavoda za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' i potvrdila mišljenje američkih kolega kako je devojčica morala da ima otvorenu ranicu, ali i da je bakteriju mogla da pokupi i negde drugde.

- Bakterije koje najčešće izazivaju kožne infekcije u stvari normalno žive na koži i ključno je oštećenje kože (makar i neprimetno) da one prodru dublje u tkivo i krv. Je li bakterija došla iz cipele, sa stola ili poda i nije tako bitno, ali možda je dobra pouka priče da svi treba maksimalno da pazimo na ličnu higijenu - poručuje dr. Andrađebić i dodaje da na golo telo oblačimo i obuvamo samo svoju odeću i obuću koju nije nosio ni isprobavao neko drugi.