Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba
Profimedia
Mesto u Amsberiju gde su pronađene nove žrtve trovanja novičokom

EPA/Tony Kershaw/SWNS

Mesto u Amsberiju gde su pronađene nove žrtve trovanja novičokom, Foto: EPA/Tony Kershaw/SWNS

U Londonu hitan sastanak Kobri, kojim će predsedavati britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Muškarac i žena su pronađeni u besvesnom stanju svega desetak kilometara od lokacije na kojoj su nađeni bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skriplaj i njegova ćerka Julija.

Britanci su odmah posumnjali da se radi o novom trovanju "novičokom", a te tvrdnje je kasno sinoć potvrdila policija.

Rezultati analite su, navodno, pokazali da se radi o istom nervnom agensu, saopšteno je iz Protivterorističkog odseka britanske policije.

Žrtve navodnog napadu su izvesni Čarli Rouli i Doun Sterdžis.

- Radi se o istom nervnom agensu. Naučnici sada treba da ustanove da li potiče iz istog izvora kao u slučaju trovanja Skripalja i njegove ćerke - navodi se u saopštenju policije i dodaje da su žrtve, obe stare 44 godine i britanski državljani, pronađene u besvesnom stanju u subotu, 30. juna, ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske. to mesto nalazi se oko deset kilometara od Solsberija, u kojem su Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni 4. marta, takođe u nesvesnom stanju nakon navodnog pokušaja trovanja "novičokom".

Skripalji su nedeljama u kritičnom stanju u bolnici, a zvanični London je tada optužio Moskvu da stoji iza napada.

Moskva je oštro odbacila te optužbe, a afera je dovela do usijanja ionako loše diplomatske odnose između te dve zemlje, ali i Rusije i britanskih saveznika, koji su stali na stranu Londona. Usledilo je veliko proterivanje diplomata, a taj slučaj do danas nije razjašnjen.