Džo Bajden
EPA/KEVIN DIETSCH
 
Džo Bajden, Foto: EPA/KEVIN DIETSCH

 

 

Šta su činjenice?

Dvodnevni samit lidera/ki o klimatskim promjenama održan je na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država povodom Dana planete Zemlje 22. i 23. aprila u virtuelnom okruženju. Na samit je pozvano četrdeset lidera/ki svijeta, a činjenica da je Biden nosio zaštitnu masku postala je viralna veoma brzo.

Ovom tvrdnjom bavio se niz fact-checking portala u svijetu, te su analize objavili Snopes, Reuters, USA Today i Politifact. Istim navodima bavio se i Fake news tragač iz Srbije.

Kako je u svim ovim analizama zaključeno, Biden nije bio jedini koji je na samitu imao zaštitnu masku. Fotografija koja pokazuje Bidena kao jedinog koji na licu ima zaštitnu masku uključuje samo 17 od više od 40 ekrana. Kako je i ranije istaknuto, ovom samitu prisustvovalo je 40 svjetskih lidera/ki, 14 članova kabineta, osam izvršnih direktora i papa Franjo. (link)

Kako Reuters ističe, postoji niz fotografija koje pokazuju da su i drugi lideri/ke nosili maske za vreme samita:

Maske su nosili i drugi svetski lideri. Bajden takođe nije bio sam u prostoriji iz koje se uključivao na samit, te je razlog za njegovo nošenje maske to što nije mogao biti na sigurnoj distanci od drugih prisutnih osoba, a ne “zaštita od kompjuterskih virusa”. Kako Politifact navodi:

Dodatno, Bajden nije nosio masku sve vreme, već je, kako se može videti na videu ovde, kada je došao red na njegovo obraćanje, te je mogao biti na sigurnoj distanci od drugih prisutnih, masku skinuo.

Komentari (1)

beba

23.04.2021 19:10

Bajden je star covek i cuva se.Ne znam sta je tu za smeh