Mladi Arapi
Youtube/Printscreen
Mladi Arapi

Youtube/Printscreen

Mladi Arapi, Foto: Youtube/Printscreen

Nedavno istraživanje izvestilo je da je skoro više od 200 miliona mladih Arapa u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike razmišljalo da napusti svoje zemlje, jer pandemija osakaćuje ekonomije zemalja i podstiče nemire širom regiona.

Pročitajte još:

Frustrirani posrnulim ekonomijama i vladinom korupcijom, 42 odsto arapske omladine razmatra predlog za migraciju u drugu zemlju - zabrinjavajući je trend za područje gde živi čak 60 odsto stanovništva mlađeg od 30 godina, navodi CNBC.

ANKETA: Ujedinjeni Arapski Emirati se graniče sa dve države, a to su:

 

Ovi rezultati su deo velikog istraživanja o arapskoj omladini koje godišnje objavljuje Agencija za odnose s javnošću ASDA'A BCV sa sedištem u Dubaiju, a takođe ističu trenutne regionalne trendove.

U analizi se otkriva da je želja za odlaskom rasprostranjenija u zemljama poput Libana. Eksplozija u luci Bejrut u avgustu pogoršala je trenutnu političku, zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku situaciju ove godine i produbila krizu.

Gotovo tri četvrtine tamošnjih ispitanika reklo je da veruje da je pandemija povećala verovatnoću protesta protiv političkog statusa kvo. Irak, Jordan, Sirija, Jemen i Palestina takođe su se visoko plasirali na toj listi.

U izveštaju se navodi da su "glavni pokretači potencijalnih migracija ekonomski uzroci i korupcija, dok dalje školovanje, nova iskustva, bezbednost i sigurnost takođe igraju važnu ulogu".

Istraživanje je pokazalo da je borba protiv korupcije vlasti najveći prioritet za napredak u arapskom svetu. Otvaranje novih radnih mesta identifikovano je kao drugi najvažniji prioritet za regionalni napredak, sa 87 odsto ispitanika koji su izrazili zabrinutost zbog nezaposlenosti.

Istraživanje takođe pokazuje da je korona imala veoma štetan uticaj na region, jer je 20 odsto ispitanika reklo da je jedan od članova njihove porodice ostao bez posla zbog krize sa koronavirusom, 30 odsto je prijavilo porast porodičnih dugova, a 72 odsto je reklo da je epidemija otežala mogućnost da se zaposle.

Na pitanje u kojoj bi zemlji na svetu želeli da žive, 46 odsto celokupne arapske omladine izabralo je Ujedinjene Arapske Emirate kao svoju omiljenu zemlju, a potom slede Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija i Nemačka.

Istraživanje takođe istražuje perspektive pitanja kao što su rodna prava, lični identitet i najvažnije spoljni odnosi.

Saudijska Arabija

Shutterstock

Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock

Prema istraživanju, arapska omladina je Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate videla kao dve arapske sile u usponu sa najvećim uticajem na geopolitičko okruženje u regionu.

Mladi Arapi bolje gledaju na Sjedinjene Države (56 odsto) u poređenju sa 2019. (41 odsto) ili bilo kada od 2016. godine.

Anketa, najveća te vrste u regionu, obuhvatila je 4.000 mladih Arapa između 18 i 24 godine iz 17 arapskih zemalja na Bliskom Istoku i iz Severne Afrike, od kojih su polovina bili mladići, a druga polovina devojke.

Glavno istraživanje sprovedeno je između januara i marta, pre epidemije, a zatim je drugo, manje istraživanje sprovedeno u 6 arapskih zemalja tokom avgusta radi ažuriranja rezultata.

Preporučujemo: