"NIKADA NEĆEMO PODRŽATI SANKCIJE RUSIJI" Sijarto: Mađarske vlasti se NIKADA neće usaglasiti sa OVIM!
Foto: Printscreen/Prinstscreen

„Nuklearna energija nije potpadala pod sankcije i mi se nikada nećemo saglasiti sa bilo kakvim sankcijama protiv nje. Mađarska decenijama radi u oblasti atomske energije sa Ruskom Federacijom.

Odgovara nam ova saradnja, bez nuklearne energije ne bismo mogli da bezbedno omogućimo našoj zemlji snabdevanje električnom energijom“, rekao je Sijarto novinarima na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Prethodno, Sijarto je objavio da su Rusija i Mađarska potpisale plan rada za izgradnju nuklearne elektrane „Pakš 2“.

Projekat „Pakš-2“ je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma.

Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.

Međunarodni ekonomski forum počeo je juče i traje do 8. juna, a glavna tema ovogodišnjeg foruma je „Osnova multipolarnosti — formiranje novih centara rasta“. Ruski predsednik Vladimir Putin će se obratiti na plenarnoj sednici foruma 7. juna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading