Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Rusko Ministarstvo spolјnih poslova objavilo je saopštenje u vezi sa održavanjem vežbi Oružanih snaga Ruske Federacije za razvijanje sposobnosti upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja.

U vezi sa predstojećom ruskom vojnom vežbom razvijanja sposobnosti upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja, napominjemo da ovaj događaj treba posmatrati u kontekstu nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika i oštro destabilizujućih akcija koje su preduzele brojne zemlјe NATO-a usmerenih na izgradnju silnog pritiska na Rusku Federaciju i stvaranje dodatnih pretnji bezbednosti naše zemlјe u vezi sa sukobom u i oko Ukrajine.

Reč je, pre svega, o otvoreno deklarisanoj podršci i direktnoj pomoći terorističkim akcijama protiv Rusije koje sprovodi kijevski režim koristeći sve naprednije oružje koje se isporučuje sa Zapada. Pošto su namerna meta ovakvih udara često civilni cilјevi, to dovodi do brojnih žrtava među civilnim stanovništvom. Međutim, to ne smeta sponzorima klike ukorenjene u Kijevu, koji je guraju na nove zločine. Tako britanski ministar spolјnih poslova D. Kameron i predstavnici nekih drugih prestonica NATO-a direktno navode da Ukrajina ima pravo da napadne rusku teritoriju oružjem koje joj se isporučuje.

Pored britanskih i francuskih raketnih sistema dugog dometa, koji su odavno „uočeni“ u Ukrajini, na tom fonu posebno izdvajamo one verzije američkih raketa porodice ATACMS, koje su nedavno isporučene u Kijev, a takođe su i sposobni da gađaju cilјeve duboko na ruskoj teritoriji.

Istovremeno, u nastojanju da povećaju višestruke raketne pretnje našoj zemlјi, Sjedinjene Države su otvoreno i jasno krenule putem razmeštanja kopnenih sistema sa raketama srednjeg i kratkog dometa (INF), koje su ranije bile zabranjene prema INF ugovoru, u različitim regionima. Torpedovanjem ruskih inicijativa za održavanje održivosti ovog sporazuma, koji je podrazumevao otklanjanje kontra-zabrinutosti na osnovu mera uzajamne provere, Vašington je namerno uništio ovaj Ugovor, koji je dugi niz godina služio kao jedan od stubova međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Nakon toga, Sjedinjene Države su odmah intenzivirale razvoj i testiranje raketnih sistema ove klase, a takođe su počele da formiraju specijalizovane vojne jedinice sa regionalnom referencom i proučavaju pitanje stvaranja neophodne infrastrukture. Sada su SAD počele da dovoze relevantne raketne sisteme u Evropu i azijsko-pacifički region, navodno za vreme vežbi sa saveznicima, što ukazuje da je proizvodnja i „testiranje“ ovog naoružanja u punom jeku.

Izričito izjavlјujemo da kad god i gde god se pojave kopnene INF rakete američke proizvodnje, zadržavamo pravo da odgovorimo recipročno, što će značiti ukidanje jednostranog ruskog moratorijuma na raspoređivanje ovih sistema naoružanja. Kao odgovor na akcije SAD, Rusija intenzivira razvoj i počinje proizvodnju sličnih raketnih sistema. Štaviše, uzimajući u obzir ranije najavlјena istraživanja i razvoj i nagomilani razvoj ruskog vojno-industrijskog kompleksa, ovaj proces neće oduzeti mnogo vremena. Prilikom donošenja potencijalnih odluka o raspoređivanju takvog naoružanja, geografiju njihovog raspoređivanja ostavlјamo sopstvenom nahođenju.

Očekuje se da će se u bliskoj budućnosti na ukrajinskom vojištu pojaviti multifunkcionalni avioni američke proizvodnje F-16. Kako je ruska strana više puta istakla, ne možemo zanemariti činjenicu da ovi avioni pripadaju platformama sa dvostrukom, nenuklearnom i nuklearnom namenom. Avioni ovog tipa već dugi niz godina čine osnovu flote aviona, koja se koristi u takozvanim „zajedničkim nuklearnim misijama“ NATO-a. Bez obzira u kojoj se konkretno modifikaciji ovi avioni isporučuju, mi ćemo ih doživlјavati kao nosioce nuklearnog naoružanja i ovaj korak SAD i NATO-a smatraćemo namernom provokacijom.

S tim u vezi, posebnu pažnju obraćamo na izjave polјskog rukovodstva da je pitanje potrebe postavlјanja američkog nuklearnog naoružanja na polјsku teritoriju Varšava direktno pokrenula Vašingtonu, i to na praktičnom nivou. Izjave francuskog predsednika E.Makrona o mogućnosti slanja francuskih i drugih kontingenata NATO-a u Ukrajinu ne mogu a da ne zadive svojom neodgovornošću i nepromišlјenošću.

Štaviše, u zapadnim medijima pojavila se informacija da se u Ukrajini već nalazi jedan broj plaćenika iz Francuske Legije stranaca. Teško je ovo shvatiti drugačije nego kao manifestaciju spremnosti i namere da se uđe u direktnu oružanu konfrontaciju sa Rusijom, što bi značilo frontalni vojni sukob nuklearnih sila. Takođe smo zabeležili niz koraka sa francuske strane, uklјučujući vojne vežbe i druge događaje, koji bi, po svemu sudeći, trebalo da potkrepe izjave E. Makrona demonstracijom dostupnih nuklearnih sposobnosti Pariza.

Ove i neke druge akcije država članica Severnoatlantskog bloka zapravo ukazuju na to da namerno vode stvar ka dalјoj eskalaciji ukrajinske krize ka otvorenom vojnom sukobu zemalјa NATO-a i Rusije u sklopu sprovođenja neprijatelјskog kursa, da našoj zemlјi nanese „strateški poraz“.

Napominjemo da agresivna želјa zemalјa NATO-a da potkopaju bezbednost Ruske Federacije uzima maha. S tim u vezi, podsećamo da je garantovana zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlјe najviši prioritet ruske politike u oblasti vojne bezbednosti, uklјučujući i aspekt nuklearnog odvraćanja.

Režim u Kijevu i njegovi zapadni inspiratori trebalo bi konačno da shvate da njihovi nepromišlјeni koraci situaciju sve više približavaju nagomilavanju eksplozivne „kritične mase“. Ovako stvorene vojne opasnosti i pretnje koje iz njih proizilaze za našu zemlјu jasno su zacrtane u Vojnoj doktrini Ruske Federacije i Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading