nuklearno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Popel Arseniy

– Mnoge zemlje su rekle da će, ako Iran razvije nuklearno oružje, učiniti isto. Mislim da smo to vrlo jasno čuli od mnogih zemalja, rekao je Grosi na konferenciji IAEA u Beču.

– Moramo izbeći širenje. Ovo je veoma važno i mislim da to znaju i moje iranske kolege. Mislim da je dodavanje nuklearnog oružja u kotao Bliskog istoka veoma loše, rekao je on.

Grosi je pozvao na saradnju sa Iranom kako bi to pokušao da spreči. On je pozvao Iran da pokaže veću transparentnost u pogledu svog nuklearnog programa i rekao da je Saudijska Arabija nagovestila da će reagovati u skladu sa iranskom nabavkom nuklearnog oružja.

I dok zvanična iranska politika kaže da nema planove za razvoj nuklearnog oružja, nekoliko vladinih zvaničnika komentarisalo je moguću promenu te doktrine i sposobnosti Irana da razvije nuklearno oružje.

Grosi je više puta ukazivao da Iran obogaćuje uranijum skoro do nivoa potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija su radile na predlogu za moguću rezoluciju koja će biti predstavljena na sastanku upravnog odbora IAEA ove nedelje, a koja bi se bavila i nesaradnjom Irana sa inspektorima IAEA.

Iran nije omogućio pristup iskusnim inspektorima i ne otkriva informacije o nekada tajnim nuklearnim elektranama u kojima bi se mogli pronaći tragovi nuklearnog materijala, piše Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading