raketa s- 200
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/ MILITARY REVIEW

U zvaničnom saopštenju se navodi da se NNSA oslanja na subkritične eksperimente kako bi prikupila dragocene informacije za podršku bezbednosti, sigurnosti, pouzdanosti i efikasnosti američkih nuklearnih bojevih glava, bez upotrebe testiranja nuklearnog eksploziva.

"Rezultati ovog eksperimenta koristiće se da bi se poboljšala naša sposobnost modeliranja i simulacije u okviru naučno zasnovanog programa upravljanja zalihama koji NNSA spovodi više od 30 godina", navodi se u saopštenju.

NNSA navodi da se ovim, 34. eksperimentom ove vrste ne krši moratorijum na nuklearna testiranja i da su ispunjeni kriterijumi Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

"Planiramo da povećamo učestalost ovih subkritičnih eksperimenata kako bismo prikupili važne podatke o materijalima koji se koriste u nuklearnom oružju, bez tehničke potrebe da se vratimo na izvođenje podzemnih nuklearnih probnih eksplozija", navodi se u saopštenju.

Dobijeni podaci biće korišćeni, posebno, za unapređenje simulacionog modela koji se koristi za proveru bezbednosti, pouzdanosti i efikasnosti nuklearnog arsenala SAD.

Ovaj eksperiment i 33 prethodna subkritična eksperimenta u SAD bili su u skladu sa standardom iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova, ističe NNSA.

Subkritična eksplozija uključuje detonaciju eksploziva oko radioaktivnog materijala bez dostizanja kritične mase i pokretanja lančane reakcije.

 

@alo_portal SUDAR VOZOVA U TUNELU KOD PANČEVAČKOG MOSTA - Vatrogasci i hitna pomoć na terenu #sudarvozova #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #viraltiktok #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading