Nestala podmornica
Foto: Profimedia/Profimedia

Podsećamo, mini podmornica za dubinska istraživanja Titan nestala je 18. juna nakon što je krenula u misiju obilaska olupine Titanika u Atlantskom okeanu. Poginulo je svih pet putnika među kojima je bio i Stokton Raš, izvršni direktor kompanije "OceanGates". Kako prenosi Dailymail, cena jedne karte za ovu avanturu iznosila je čak 250.000 dolara.

Kompanija "OseanGates" je pretrpela žestoke kritike i optužbe jer je ignorisala upozoreja o rizicima i nudila karte za obilazak Titanika po sniženim cenama. Uprkos katastrofalnoj imploziji, bogati ljubitelji uzbuđenja i dalje troše hiljade na slične ekspedicije.

Triton je jedna od kompanija koje još uvek nude aventure u velikim dubinama, uključujući i ekspediciju do olupine Titanika. Njeni operateri insistiraju da je njihov podvodni uređaj bezbedniji od Titana, koji nije imao sigurnosni sertifikat. Iz ove kompanije su odbili da saopšte cenu po osobi za mesto na svojoj podmornici ili da kažu kada planiraju da zarone u dubine Atlantika.

Tritonove podmornice su se u prošlosti koristile za najdublje ronjenje na svetu do Velikog koralnog grebena Australije u julu 2023. sa čuvenim britanskim biologom ser Dejvidom Atenborom. Ove godine, podmornice Triton su korišćene za ekspedicije u Marijanski rov, Veliki koralni greben i Arktički okean.

Uticajni pojedinci su prepoznali kako bi tragična implozija mogla da utiče na ulaganje u istraživanje dubokog okeana, rekla je Sofi Bentam-Vud, izvršna direktorka globalnog marketinga i prodajnih strategija za vodeću podmorničku kompaniju Triton.

"Neki su nam se već obratili kako bismo razgovarali o izgradnji podmornica za duboko ronjenje, isključivo da bi se suprotstavili bilo kakvom negativnom uticaju koji su ti nemili događaji mogli imati na istraživanje okeana", rekla je ona.

Lari Konor, investitor u nekretnine i biznismen iz Ohaja, jedan je od njih. On planira da bude na prvoj podmornici koja će zaroniti nazad do olupine Titanika otkako je Titan implodirao prošlog juna. Ovaj ronilac je odlučan da dokaže da je potapanje na 12.500 stopa (oko 3.810 metara) do 112 godina stare olupine Titanika savršeno bezbedno. I on ima novca za to.

Konor je spreman da spusti podmornicu za dve osobe do dna Atlantika kako bi pokazao ljudima širom sveta da "iako je okean izuzetno moćan, može biti divan, može da vam promeni život ako to uradite na pravi način". On planira zaron sa Patrikom Lehijem, predsednikom i suosnivačom Triton Submarines, jednom od vodećih kompanija za podmornice u svetu.

Istorijski pregled

Istorijski gledano, podmornice su decenijama uspešno ronile dublje od Titanika. Kada je prvi put olupina Titanika otkrivena 1985. godine, podmornice su već nekoliko decenija ronile na veće dubine. "Batiskaf FNRS-3" je postavila rekord 1954. razonivši na dubinu od 4.050 metara. Trst se 1960. spustio čak 10.916 metara u Marijanski rov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading