Riba
Foto: Alo/Printscreen/youtube

 Na Fejsbuk stranici Živi svet Jadranskog mora objavljena je vest o još jednom ulovljenom primeru otrovne ribe u Jadranu. Vest je saopštio Pero Ugarković sa Instituta za ribarstvo i okeanografiju.

- Još jedna invazivna riba upravo je uhvaćena u našem moru. Ulovio ga je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će prijaviti njihovom Zavodu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovog leta imati najmanje deset takvih izvještaja na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Svi ulovi moraju biti prijavljeni naučnicima - napisao je Ugarković u svom saopštenju.

Podsetimo, riba lav ili riba paun, invazivna je indopacifička vrsta koja je poznata po štetnosti po lokalne ekosisteme. Poznat je po izdašnoj ishrani autohtonih vrsta ribe i brzom širenju u kolonizovanim područjima Mediterana.

Sve kičme na telu su otrovne, a kod uboda se javljaju izuzetno jaki bolovi, a mogući su i ozbiljniji simptomi, pa se u slučaju uboda preporučuje poseta lekaru. Iz tog razloga, ovoj ribi treba pristupiti sa oprezom, posebno ako je uhvaćena tokom pecanja.

Srećom, kao i kod drugih jadranskih riba sa otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralisati toplotom (najbolje potapanjem uboda odmah nakon uboda u vodu na temperaturi od 40-45°C 30-90 min sa pažnjom da se izbegnu opekotine).

Podsetimo, ova vrsta je prvi put zabeležena u Jadranskom moru 2019. godine, a najseverniji nalaz bio je kod Visa 2021. godine. S obzirom na dinamiku njegovog širenja, kao i na trendove širenja toploljubivih vrsta povezanih sa zagrevanjem mora, za očekivati je da će se one sve češće pojavljivati.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading