nove otrovnice u Jadranskom moru
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Turisti koji letuju na Jadranskom moru ove godine se suočavaju ne samo sa paprenim cenama već i sa ribama otrovnicama. Čak dve nove vrste primećene su u Hrvatskoj i Italiji.

Reč je o ribama simboličnih naziva gonič iglica i veverica. Prva je, kako su saopštili iz Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Hrvatske, viđena u njihovom delu Jadrana, druga se pojavila kod Trsta.

 

Bežite od krastače, otrovnija je od cijanida!

Prema tvrdnjama naučnika, srebrnoprugasta riba krastača koja se prvo pojavila kod Dubrovnika, potom je viđena uz albansku i crnogorsku obalu, ima veoma snažan i termostabilan otrov u koži, u polnim žlezdama i mesu. Od jula prošle godine važi apel da je kupači, ukoliko je primete, izbegavaju u širokom luku.

 

- Osim otrova nekoliko stotina puta jačeg od cijanida, ima i čeljusti sa zubima koji mogu naneti ozbiljne povrede - naveli su naučnici, a ribari sa Kipra su svedočili da zubi ove ribe bez problema kidaju mreže.

- Viđali smo ih kako u mrežama jedu hobotnice, sipe i lignje. Ova veoma invazivna vrsta odgovorna je za pedeset odsto manji - požalili su se Kiprani.

Tekst

Gonič iglica izaziva strah kod kupača zbog karakteristične zelenkaste boje kosti i uvreženo mišljenje je da je otrovna, iako naučnici to demantuju i upozoravaju na njenu drugu osobinu - tamani sve domaće vrste ribe, čak i žabe. Veverica potiče iz roda Holocentriformes, stanište joj je u tropskim delovima Tihog i Atlantskog okeana. Danju se skriva, noću je aktivna i ima relativno velike oči. Na glavi ima dve velike bodlje, koje su prema engleskim naučnicima, pune otrova i mogu da zadaju bolne rane.

 

Kupače u Piranu napali puževi

Fejsbuk stranica Akvarij Piran s pratiocima podelila je vest koju su mnogi kupači već sami primetili.

„U moru se ovih dana mogu videti blagoružičasti oblaci sitnih treperavih iglica jer su se sitni planktonski puževi krezei ponovo namnožili. Zato, ako osetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od jednog centimetra“, piše na toj stranici, uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom.

nove otrovnice u Jadranskom moru

Foto: Shutterstock

 

Oglasio se i Nacionalni institut za biologiju u Sloveniji: „Krezei nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima“.

Biolog s Univerziteta „Jurja Dobrile“ iz Pule dr Neven Iveša naveo je još nekoliko opasnih vrsta koje vrebaju iz Jadranskog mora.

- Veoma opasne su i meduze, kakva su morska mesečina registrovana na južnom Jadranu i kompas-meduza, detektovana na severu Jadrana, kao i korali, kakva je smeđa vlasulja, i koji izazivaju neprijatne opekotine na koži - istakao je Iveša i napomenuo da u Jadranu ima i morskih pasa, uključujući i veliku belu ajkulu, koja je opasna, ali je izuzetno retka.

- Među opasnim vrstama postoje i one koje su zakonom zaštićene, na primer, većina morskih pasa, odnosno plava i mako ajkula - naveo je Iveša, i upozorio da čak i školjke mogu biti izuzetno opasne za ljudsko zdravlje.

- Pre svega, ukoliko se konzumiraju iz zagađenih područja. Tu su i ježevi koji svojim bodljama mogu izazvati neprijatna oštećenja tkiva i sekundarne infekcije - rekao je Iveša.

Opasan predator riba lav pustoši Crnu Goru

nove otrovnice u Jadranskom moru

Foto: Printskrin

 

Hrvatski i crnogorski ihtiolozi su evidentirali, identifikovali i opisali ukupno 46 novih vrsta riba i rakova u Jadranu u poslednje tri decenije.

- Računajući i domicilne, autohtone vrste, baratamo podatkom o ukupno najmanje 450 vrsta koje obitavaju u našem moru - rekao je direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK) Aleksandar Joksimović, koji je posebno upozorio na ribu lava.

 

 

- Riba lav je posebno problematična, jer je vrlo otrovna, nema prirodnog neprijatelja u Jadranu niti je interesantna za komercijalni izlov, a istovremeno je predator koji uništava brojne domicilne vrste riba i morskih organizama - istakao je Joksimović.

 

U Jadranskom moru je i sve više novih vrsta planktona, a prema istraživanju Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu, od februara 2022. do istog meseca 2023. otkrivene su čak četiri nove vrste. Kako je naveo saradnik ovog splitskog instituta prof. dr Jakov Dulčić, organizmi koji se hrane fitoplanktonom, na primer školjke, mogu izazvati ozbiljne tegobe i kod ljudi.

nove otrovnice u Jadranskom moru

Foto: Printskrin

- Ovo stanje je poznato kao amnezijsko trovanje školjkama. Važno je napomenuti da do danas nisu zabeleženi slučajevi takvog trovanja u Hrvatskoj, ali često se spominje tragičan događaj iz Kanade 1987. godine, kada je, nažalost, troje ljudi izgubilo život - rekao je prof. Dulčić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading