Otrovna riba balon
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

Juče je kod ostrva Ceja u Jadranskom moru primećeno sedam srebrnopružnih riba balon, a jednu od njih je ulovio na 19 metara dubine slovenački ribar Anton Vidović i predao stručnjacima na ispitivanje.

Srebrnopružna naduvača je od pripadnica porodice Tetraodontidae, koje spadaju u jedne od najotrovnijih kičmenjaka na svetu jer njihovo telo sadrži tetrodotoksin, izuzetno jak nervni otrov.

 

 

- Ako se unese može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je koncetrisan u gonadama i jetri ribe, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jedan do dva miligrama fatalna - navodi Akvarijum Pula na svojoj Fejsbuk stranici.

Vrsta je, kako ističu, invazivnog karaktera i ubraja se u "lesepsijske migrante", vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dolaze u Sredozemno more. Zbog svoje proždrljivosti i nedostatka neprijatelja, negativno utiče na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribarstvu.

Ribe balon

Kao što je već rečeno pripadaju porodici Tetraodontidae. Latinski naziv potiče od četiri velika zuba spojena u dve ploče kojima riba lomi i smrskava plen – školjke rakova i mekušce.

Kolokvijalni naziv dobila je zbog sposobnosti da se naduva i tako više puta uveća svoje telo i izbacujući bodlje koje su skrivene dok nije naduvana.

Naseljavaju tropske predele Tihog i Indijskog okeana.

Njihovo meso u nekim zemljama spada u delikates, a posebno je poznat status jedne vrste, ribe fugu u Japanu. Zbog izuzetno opasnog otrova, samo obučeni i iskusni kuvari smeju da je spremaju.

Neurotoksin u njihovim telima je izuzetno razoran, oko 1.200 puta otrovniji od cijanida. Da čitava stvar bude gora, ne postoji protivotrov.

 

@alo_portal Vučić zagrmeo: Da ih pustim da prođe bez odgovora, neću ni za živu glavu! 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading