Ajkula
Foto: Printscreen/Printscreen

Ribolovac Rajko Bojanović danas je otkrio da je bilo i straha i adrenalina kada je video da se ajkula od 200 kilograma uplela u njegovu zamku.

 

 

 Išli smo ja i drug, bacamo 30 ili 40 mamaca i ostavljamo ceo dan da stoji i dođemo sutradan da pokupimo. Kad smo došli videli smo da se zapetljala. Videli smo da je bila mrtva. Osetili smo adrenalin kad smo je izvlačili. Videli smo da je nešto ogromno. Ovo je nesvakidašnji događaj i za nas i za naše sugrađane - kaže Rajko za "Prva" TV.

Više vrsta ajkula živi u Jadranu

Kako je rekao istraživač pripravnik sa Biološkog fakulteta, Đorđe Gajić, modrulja od 200 kilograma koja je ulovljena u Jadranu nije ni malo opasna po čoveka. Kako ističe Gajić, nije ni jedina vrsta ajkule koju možemo videti u Jadranu.

- Plava ajkula nije opasna. U poslednjih 100 godina desilo se možda desetak napada koji se mogu pripisati plavoj ajkuli. Od toga, jedan je bio u Mediteranu. Ova ajkula je bezopasna i retko kad prilazi obali, živi u otvorenom moru - objašnjava Gajić.

Na celom Mediteranu ona je proglašena za zaštićenu vrstu i dok se u Hrvatskoj to poštuje, u Crnoj Gori, ne.

- Mislim da je pitanje vremena kada će to biti. Ona je proglašena za zaštićenu vrstu i trebalo bi to svi da poštuju - kaže Gajić.

Kako je naveo, ajkule koje se nalaze u Jadranskom moru mahom su bezopasne.

- U većini slučajeva ajkule su bezopasne. Pogotovo u Jadranskom moru, gde ima oko 60 vrsta hrskavičavih riba, od toga se relativno često sreće oko 25 vrsta. Neke ajkule, poput morske lisice, koja je verovatno poznata širim narodnim masama, onda kučina ili atlantski pas, ona je možda malo, eto, opasnija, raste malo veća... Onda morske mačke, odnosno iz roda Scyliorhinus, vrste, to su male ajkule, onda imamo isto pse mekaše, odnosno vrste iz roda Mustelus, i kostelje, vrste iz roda Squalus - kaže Gajić za "Prva" TV.

On navodi da su ove jedinke uglavnom male veličine i da nisu opasne po čoveka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading