more
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Oni zahtevaju od vlasti da zaustave dva turistička projekta, od kojih jedan uključuje izgradnju hotela sa pet zvezdica pored plaže La Tejita, jedne od poslednjih netaknutih plaža na Tenerifima. Takođe, očekuju od lokalnih i regionalnih vlasti da promene turistički model kako bi se ostrvo zaštitilo od najgorih posledica masovnog turizma, kao što su zagađenje mora, gužva u saobraćaju i enormno povećanje cena nekretnina.

Tragedija može da se desi ako nas ne slušaju

"Štrajk glađu je neograničen i nastaviće se sve dok dva velika projekta protiv kojih se borimo ne budu zauvek povučena i dok regionalne vlasti ne pristanu da sednu i razgovaraju sa nama", rekao je portparol platforme Canarias Se Agota Viktor Martin, koji neće prestati da jede, već voditi štrajk. "Može da se desi tragedija i da neko pogine ako nas vlast ne posluša."

 

 

Alfonso Boullon, portparol organizacije Salvar La Tejita, koja stoji uz Canarias Se Agota, objasnio je razloge za štrajk:

– Cilj je da se na Kanarskim ostrvima stimulišu promene sociološkog i ekonomskog modela koje značajno utiču na turizam.

"Ovo nije antituristički protest, već protest koji ima za cilj promene, ovo što se sada dešava je nepodnošljivo - rekao je on i potom dodao da žele da kontrolišu broj turističkih ležajeva da se oni ne povećavaju. Rekao je da učinio sve da štrajkači glađu ne dovedu svoje zdravlje u opasnost i kako se nadaju da će vlastodršci poslušati svoj narod.

Žele da zaustave dva velika projekta

Drugi aktivista uključen u štrajk glađu objasnio je svoj postupak kao „očajnički vapaj za boljom budućnošću naših ostrva“, dodajući da će „Vlada Kanarskih ostrva biti odgovorna za posledice“.

Hotel La Tejita je projekat za preko 800 gostiju koji štrajkači pokušavaju da zaustave, tvrdeći da će biti izgrađen delom iznad peščanih dina i priobalnog područja.

Cuna del Alma, još jedan projekat koji je razbesneo aktiviste, je projekat koji finansira Belgija za izgradnju hotela i 2.600 turističkih vikendica u El Puertitu. Projekat će, kažu, uništiti životnu sredinu i brojna staništa ugroženih i zaštićenih vrsta.

"Odlazi, mi finansiramo tvoje plate"

Veruje se da je početak radikalne kampanje prvi te vrste u Španiji, a sve je počelo grafitima koji su se preko noći pojavili na mnogim mestima.

Inicijatori kampanje ogradili su se od grafita i optužili političare da koriste "prljave igre", optužujući ih za fobiju od turizma i insistiraju na tome da nemaju veze sa tim.

Poruke na engleskom ostavljene na zidovima i klupama na jugu Tenerifa glasile su „Moja beda – tvoj raj“ i „Prosečna plata na Kanarskim ostrvima je 1.200 evra“.

Oni će marširati u okviru protesta

20. aprila biće simultani marševi na najmanje pet ostrva arhipelaga, uključujući Tenerife, Gran Kanariju i Lanzarote.

- Mizerne plate, nedostatak stanova, prenaseljenost, propadanje životne sredine i urušavanje puteva su neke od stvari koje su navele stanovništvo Kanara na protest - rekao je aktivista i na kraju stavio tačku.

- Naši politički lideri se tresu od našeg pokreta.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading