Šverc kokani na Kanarskim ostvima
Foto: Printscreen

Srbin i Hrvat, koji su 5. avgusta zahvaljujući srpskoj i španskoj policiji uhapšeni na Kanarskim ostrvima zbog šverca 750 kilograma kokaina vrednog 55 miliona evra, navodno su radili za Ivanmatea Gizija (31) i njegovog brata Vičenca Darija (26), koji su članovi italijanske mafije Ndrangeta.

Braća Gizi, kako prenose lokalni mediji, vlasnici su jedrenjaka „Rosio“, koji je polovio pod poljskom zastavom, a na kojem je nađen tovar s drogom pristiglom iz Brazila.

Dvojici članova italijanske mafije lisice su stavljene na 900 kilometara severozapadno od Kanarskih ostrva. Ubrzo su pravdi privedeni Srbin i Hrvat koji se sumnjiče da su kontrolisali organizaciju transporta narkotika sa kopna u Las Palmasu i Gran Kanariji.

Šef imao lažni identitet

Italijan Lucijano Kamporesi, koji se smatra organizatorom kriminalne grupe, prilikom hapšenja u luksuznoj vili u Antaliji u Turskoj kod sebe je imao lažna dokumenta. Međutim, turska policija je vrlo brzo utvrdila da se radi o jednom od najtraženijih evropskih narko-bosova.

Njih je, podsetimo, policija pratila 17 meseci - od marta 2022. godine. Upad na brod izveden je kada je on zaplovio ka sumnjivoj tački na Atlanskom okeanu.

Inače, istražitelji sumnjaju da su četvorica uhapšenih deo grupe koju je ranije formirao Italijan Lucijano Kamporesi (48), jedan od visokopozicioniranih članova Ndrangete, a koji je uhapšen 11. novembra 2022. u Turskoj nakon zaplene 20 tona hašiša na njegovoj jedrilici „Remus“ u luci Palermo, u avgustu 2018. godine. Tada je uhapšeno i 11 državljana Crne Gore, ali i Srbin Aleksandar Dimitrijević (47), koji je lociran kada je pokušao karticom da plati smeštaj u jednom hotelu u Italiji. Takođe, on se dovodi u vezu i sa švercom 5,1 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu u februaru 2020. svojim brodom „Aresa“. Uhapšeni članovi posade takođe su bili državljani Srbije i Crne Gore.

Kamporesi je osuđen na 22 godine i osam meseci zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge iz Južne Amerike u Evropu.

Njemu se na teret stavljalo da je saradnicima obezbeđivao novac, brodove i dokumentaciju u vezi sa promenom vlasništva nad tim plovilima, ali i da im je plaćao avionske karte i hotelski smeštaj.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading