Veselin Veljović
Foto: Printscreen

Bivši šef policije je zbog lošeg zdravstvenog stanja više puta boravio u bolnici.

Odbrana je ukazivala na nehuman odnos prema njemu tokom lečenja, kao i da je zbog narušenog zdravstvenog stanja neophodno da mu bude dozvoljeno da se brani sa slobode. Sudovi, međutim, nisu dozvolili ukidanje pritvora. Krajem prošle godine Viši sud u Podgorici odbio je jemstvo porodice Veljovića od 928.000 evra u nekretninama i gotovini kako bi se osumnjičeni branio sa slobode od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj.

Prethodno je porodica Veljović za slobodu bivšeg čelnika policije nudila nekretnine od skoro 600.000 evra, ali je sud odbio predlog pa su povećali ponuđeno jemstvo.

Veljović je optužen za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Tužilaštvo ga tereti da je poverljivim informacijama pomagao navodnom šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Mrkić je i dalje u bekstvu.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje. Viši sud još nije doneo odluku o potvrđivanju optužnice.

Veljović je na ročištu za potvrđivanje optužnice negirao krivicu navodeći da smatra da se radi o političko-policijskom progonu, te da zna ko je nalogodavac. Tvrdio je i da mu tužilaštvo svesno ugrožava zdravlje. Ocenio je da je optužnica zlonamerna. Kazao je da je bekstvo priznanje krivice, a da im daje javnu reč da neće da beži i da nema od čega da beži. Istakao je da poznaje optuženog Aleksandra Mrkića, da je poznavao i poštovao njegovog oca koji je bio službenik policije, ali da sa Mrkićem nije imao posebne relacije, pogotovo ne poslovne ili kriminalne.

“Smatram da je optužnica besmislena, zlonamerna i motivisana političko-policijskim progonom određenih struktura. Ova optužnica ima za cilj da se ja politički i medijski kompromitujem i ima za cilj moju satanizaciju. Optužnica ne sadrži nijedan dokaz. Trudiću se da istinom i konkretnim činjenicama odbranim svoje porodično dostojanstvo. Nikad u životu ne bih pobegao. Imam dodatni motiv da se borim i dokažem istinu. Ovo je moja država, ovde sam rođen, ovde živim, ovde ću i da okončam. Bekstvo je prihvatanje krivice. Ja nemam razlog za to, nemam od čega da bežim i od čega da se krijem”, kazao je Veljović u sudnici.

Na Cetinju mu sude zbog napada na policajca

Osim postupka pred Višim sudom u Podgorici, protiv Veljovića se vodi postupak i pred Osnovnim sudom na Cetinju. U tom predmetu je optužen za napad na policajca na protestu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. Prvostepenom presudom je oslobođen krivice, ali je Viši sud ukinuo tu odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Oslobađajuću presudu izrekla je sudija cetinjskog suda Marija Ćupić. Nakon izricanja presude, Veljović je rekao da tužilac Sanja Radunović od samog početka nije uvažavala istinu i činjenice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading