Veselin Veljović
Foto: Printscreen

To je za "Pobjedu" potvrdio Veljovićev branilac Mihailo Volkov.

Kako je kazao, nova ponuda usledila je nakon što je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni predlog.

„Nadamo se da će se Veljoviću omogućiti da nastavak ovog postupka provede uz svoju porodicu, i imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, u bezbednijem okruženju“, rekao je Volkov.

Kako je rekao, posle već trećeg postupka koji se pokreće protiv Veselina Veljovića, od kojih je u dva već dobio pravnu bitku, te i sada posle već četiri meseca od kada se nalazi u pritvoru, sa sigurnošću se može reći da je Veljović predmet osvete i progona.

„Pravne argumente u delu osnovane sumnje i samih dokaza (koji uz to ne postoje) odbrana će ostaviti za sud, ali svakako mi pravo na ovu ocenu daju nekoliko činjenica“, kazao je Voklov.

On je naveo da Veljović prolazi svojevrsnu torturu koja se ogleda u suštinski nehumanom, nečovečnom i necivilizacijskom postupanju prema njemu, kao pritvorenom licu.

„Uz prethodno podsećanje da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, svako pritvoreno lice ima svoja zagarantovana prava. Pa tako zakonom je propisano da se u toku pritvora ne sme vređati ličnost i dostojanstvo pritvorenog lica, kao i da se prema pritvorenom licu mogu primenjivati samo ona ograničenja koja su potrebna da se spreči bekstvo, podstrekavanje trećih lica da unište, sakriju, izmene ili falsifikuju dokaze ili tragove krivičnog dela i neposredni ili posredni kontakti pritvorenog lica usmereni na svedoke, saučesnike i prikrivače“, kazao je Volkov.

Kako dodaje, nasuprot tome Veljović se u Kliničkom centru Crne Gore vezuje lisicama za stolicu i krevet skoro 24 časa dnevno, bez ikakvog objašnjenja, izuzev da je to naredba iz UIKS-a.

„Veljović ima i povrede na rukama. O ovome postoje materijalni dokazi koje ćemo dostaviti uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, jer zaista za to neko mora da odgovara“, kazao je Volkov.

Dodaje da je njegovom klijentu uskraćeno pravo na skoro bilo kakav oblik kretanja, iako mu je pravo na kretanje zakonom obezbeđeno, pa čak i u Kliničkom centru.

Uhapšen Veselin Veljović

 

 

 

„Pritvoreno lice ne može uživati manja prava od onih koja su zagarantovana svim drugim pritvorenim licima. Sve ovo nije bilo malo, nego se konstatno vrši pritisak na menadžmet KBC da se Veljović vrati u UIKS i pored evidentno loših nalaza i narušenog zdravstvenog stanja koje nije još sanirano“, rekao je branilac Veljovića.

On smatra da činjenica da je Veljoviću zabranjeno raspolaganje svojom imovinom, imovinom njegove braće i njegove tazbine podstiče na zaključak da je predmet progona.

Naglašava da je nejasno kako se može dovesti u vezu stan njegovog brata u Podgorici, koji je kupio 2007. godine, a Veljoviću se stavlja na teret krivično delo koje je navodno učinjeno 2020. godine.

„Takođe, nije jasno kako se to može dovesti u vezu sa blokadom vikendice njegovog brata na Žabljaku, a koja je kupljena 2009. godine. Takođe, mogu li se dati valjani razlozi zašto se blokira imovina njegovog tasta, a koja se odnosi na plac koji je ovaj nasledio od svoga oca, i na kojem je sagrađena porodična kuća 80-ih godina, kao i na kojem placu se nalazi sedište njihove porodične firme koja posluje više od 30 godina“, rekao je Volkov.

Prema njegovim rečima ništa manje nije nelogično kada se Veljoviću blokira raspolaganje njegovim stanom u Podgorici, u kojem živi s porodicom, koji je kupio 2010. godine i to od sredstava koje je dobio od prodaje placa na Zlatici, i to Glavnom gradu, i koja kupovina je bila nekoliko puta predmet određenih provera.

Hapšenje Veselina Veljovića

Foto: Printscreen

 

 

„Sve to navodi na zaključak da je samom Veljoviću pritvor i cilj i kazna“, smatra on.

Podseća da je Veljoviću ozbiljno narušeno zdravstveno stanje, a u prilog tome govori i činjenica da je hitno prebačen iz prostorija UIKS-a u Klinički centar Crne Gore.

Viši sud odbio je jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Veljoviću krajem oktobra.

Prethodno je za Veljovićevu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću odavao službene informacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading