legalizacija marihuane
Foto: Shutterstock/Shutterstock

“Naravno, nastavićemo sa našim naporima da ponovo pokrenemo inicijativu kojom bi se Skupština Crne Gore izjasnila o legalizaciji marihuane. Pritom smatramo da se radi o pitanju od globalnog značaja, čija normalizacija u mnogim delovima sveta i Evrope upućuje na to da je promena ne samo moguća nego i poželjna”, istakao je naš sagovornik.

Šarkinović naglašava da će nastaviti i da istražuju sve moguće pravne i političke kanale, uključujući i predlog za razmatranje ove teme od strane Ministarstva zdravlja.

“Ova borba je u skladu sa globalnim promenama u shvatanju i regulaciji kanabisa, a sve u cilju prilagođavanja Crne Gore evropskim i međunarodnim standardima. Iako smo svesni trenutne političke kalkulacije i straha od gubitka glasačke podrške, ostajemo optimistični i nastavljamo sa zagovaranjem za dekriminalizaciju posedovanja marihuane, u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Ujedinjenih nacija (UN). Smatramo da je to ključno za smanjenje stigmatizacije i promociju zdravijih društvenih politika”, naveo je Šarkinović.

Komentarišući nedavnu legalizaciju marihuane u Nemačkoj u rekreativne svrhe, inače najvećoj evropskoj ekonomiji, on kaže da to vidi kao potvrdu da se svetski trendovi menjaju.

Nemačka je prepoznala kako medicinski, tako i rekreativni potencijal kanabisa, i odlučila je da se uključi u ovaj rastući globalni ekonomski trend. Ovo bi trebalo da služi kao inspiracija i putokaz za Crnu Goru u razmatranju vlastitih politika prema kanabisu”, podvukao je Šarkinović.

U tom kontekstu, Šarkinović ističe važnost edukacije i informisanja javnosti o prednostima i izazovima koje donosi legalizacija marihuane.

“Naša borba je usmerena na promociju pravednijeg, humanijeg i zdravijeg društva. Kanabis je manje opasan od alkohola i duvana, tako da zdravlje nije legitiman razlog za suzbijanje. Može biti čak i manje opasan od rafiniranog šećera, sa stanovišta dugoročnog javnog zdravlja. Legalizacija ne proizvodi porast zavisnosti i drugih društvenih problema, kako se najbolje vidi na primeru Portugala. Trenutna zabrana je stvorila gigantsko crno tržište koje baca ogromne količine novca u džepove nekih gadnih i nasilnih ljudi. Kao i zabrana alkohola iz 20-ih. Očigledno tada nismo naučili lekciju”, rekao je on.

Šarkinović konstatuje da trenutna zabrana, takođe, preplavljuje naše zatvore i sistem krivičnog pravosuđa ljudima koji su počinili zločine bez žrtava.

“Neverovatno je skupo zatvoriti sve te ljude, koji ne predstavljaju pretnju nikome drugom. Prema principu slobode, da bi zabranila stvar državi je potreban uverljiv razlog. Ne postoji takav razlog za marihuanu”, zaključuje Šarkinović.

U Nemačkoj dozvoljeno posedovanje 25 grama “trave”, od jula kanabis klubovi

Nemačka je početkom aprila postala najveća zemlja Evropske unije koja je legaliziovala rekreativnu upotrebu kanabisa, uprkos prigovorima opozicionih političara i medicinskih udruženja.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, prema zakonu, osobama starijim od 18 godina sada je dozvoljeno posedovanje 25 grama kanabisa i uzgajanje do tri biljke marihuane kod kuće.

Ove promene stavljaju Nemačku među zemlje sa liberalnijim zakonom o kanabisu u Evropi, uz Maltu i Luksemburg, koji su legalizovali rekreativnu upotrebu 2021. i 2023. godine.

Holandija, poznata po svom popustljivom stavu prema drogi, poslednjih godina je zauzela strožiji pristup u borbi protiv turizma kanabisa.

Naredni korak je da će od 1. jula biti moguće legalno nabaviti travu preko “kanabis klubova” u zemlji. Ovakvim klubovima biće dozvoljeno da imaju do 500 članova, a moći će distribuirati do 50 grama kanabisa po osobi mesečno.

Alo/Adria

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading