arheologija
Foto: Alo/Shutterstock

Na mestu pripremanom za izgradnju fabrike čipova američke kompanije Intel i Ojlenbergu nemački arheolozi otkrili su ostatke kostiju muškarca od oko 40 godina i dva grla. Veruje se da su ostaci stari oko 5.000 godina, a slične grobnice iz tog perioda poznate su iz Danske.

Mogu da pretpostavim da je ovde reč o sahranjenom kočijašu – rekla je Suzen Fridrih, arheolog Državne kancelarije za zaštitu spomenika i arheologiju Hale, u saveznoj državi Saksonija-Anhalt, prenosi mdr.de.

- Naši preci su rekreirali scenu iz svojih života, par grla sa kočijašem iza njih. Oni su dali najvredniju stvar bogovima – stoku koja im je garantovala život. Zasad još ne znamo da li je reč o volovima ili kravama, ali je istraga u toku – dodala je ona.

Veruje se da je reč o grobnici kulture sferičnih amfora, koja je postojača između 3450. i 2600. pre nove ere. Takve amfore su i pronađene u blizini.

Tim Suzan Fridrih pre nekoliko meseci pronašao je i porodičnu grobnicu muškarca i dvoje mališana staru oko 4.200 godina, o čemu je Telegraf Nauka pisao.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading