Aleksandar Dugin
Foto: Printscreen/Rusko ministarstvo

Danas nam je neophodna totalna i sveobuhvatna militarizacija zemlje, države i naroda, piše Dugin za "RIA Novosti".

"Militarizacija znači prebacivanje društva na vojnu osnovu. O razmerama i glavnim vektorima militarizacije može se raspravljati, jer zavisi od specifične istorijske i geopolitičke situacije, od ekonomskih mogućnosti i resursa, do političke ideologije i kulturnih dominanti", navodi Dugin. 

Kao što je predsednik Putin otvoreno priznao u svom obraćanju Saveznoj skupštini, a zapravo u svom programskom govoru o politici zemlje za narednih šest godina (niko ne sumnja u Putinov izbor), Rusija je u ratu, podseća ruski filozof.

Rat koji joj je bio nametnut. Rat sa celim kolektivnim Zapadom: priznanje direktne umešanosti SAD i EU svakim danom zvuči sve glasnije i jasnije – toliko da se više ne može ignorisati.

Militarizacija društva u kontekstu vođenja krvavog rata za istorijsku egzistenciju je apsolutna nužnost, o kojoj je besmisleno raspravljati. Rusija svoju industriju prebacuje na vojnu osnovu, o čemu je govorio i predsednik. Ali, ovo je samo poseban aspekt militarizacije, dok je sama pojava mnogo šira.

Neophodno je prebaciti, smatra Dugin, ne samo odbrambeno-industrijski kompleks, već celu državu i društvo u celini, na "vojne noge". Nekada je bilo moderno raspravljati o tome, a danas je to nemoguće. Za pobedu u takvoj fundamentalnoj konfrontaciji neophodno je pretvoriti Rusiju u ratnu državu.

Glavni pravci militarizacije

Dugin navodi da se pre svega mora uspostaviti vojna ideologija, odnosno ideologija pobede, jer je nemoguće boriti se bez ideje. 

"Otadžbina i država su pre svega ideja, koja se mora afirmisati u svemu: u kulturi, u informacionoj politici, u vaspitanju, u obrazovanju, u samom raspoloženju elita i masa, u psihologiji svakodnevnog života. To zahteva ažuriranje i široko rasprostranjenu primenu tradicionalnih vrednosti, istorijsku samosvest i živu i intenzivnu ideju o ruskom identitetu", ocenjuje ruski filozof.

Prema njegovim rečima, rad administrativnih državnih organa mora se prevesti na poseban režim koji odgovara ratnom vremenu, a brojna liberalna prava i slobode moraju biti ograničene zbog vanrednih okolnosti. 

Svaka kritika države, heroja Rusije, vlasti, crkve i predsednika, nastavlja Dugin, kao i napadi na patriotizam, rusku ideju i antiratnu propagandu treba da budu strogo zabranjeni, a bilo koji medij i društvene mreže koji emituju takvu agendu treba odmah staviti van zakona.

Dugin napominje da je očigledno da se celokupna privreda mora ponovo graditi na ratnim osnovama, jer je predugo bila usmerena na integraciju na Zapad i globalnu distribuciju rada.

Isto važi i za finansijsku politiku. Rat sa kolektivnim Zapadom primorava Rusiju da bude nezavisna od dolara, evra i drugih valuta koje tvrde da su rezervne valute. 

Vreme je da oživimo Smerš

Dodaje da je neophodna i militarizacija kulture, a fokus treba da bude na veličanju podviga ruskih heroja u svim fazama istorije – uključujući i Specijalnu vojnu operaciju. 

"Militarizacija zahteva i smenu elita. Elite koje su se pojavile u društvu od 80-ih i 90-ih uglavnom su nosioci duha poraza, cinizma, sebičnosti, korupcije, nasilja, laži i onih osobina koje izvlače na površinu dno đubreta društva u eri opšta degeneracija i kolaps", ukazuje ruski filozof.

Militarizacija treba da utiče i na medije, počevši od kontrole lica i kodeksa oblačenja za svakoga ko se pojavi na ekranu ili na zvaničnim veb lokacijama. Čak i oglašavanje mora uzeti u obzir norme rata koji zemlja vodi.

Uz to, neophodna je militarizacija svakodnevnog života. Patriotizam treba da postane način života, preformatizira svakodnevnu psihologiju prosečnog čoveka. Sav javni prostor treba da bude ispunjen simbolima rata i pobede. Ovu ideju moramo preneti roditeljima i prosvetnim radnicima: cilj celog naroda je da podigne generaciju heroja koji će braniti i oživeti veliku Rusiju.

Ako ruska ideja ne ovlada svešću društva, biće zarobljena opakom patološkom rusofobičnom idejom, koju su uneli naši neprijatelji. Ako srce ne pripada Bogu, đavo obitava u njemu. Tako je i u polju misli: tamo gde se ne stavljaju na prvo mesto visoki ideali vere, moći i naroda, zmije straha sviju svoje gnezdo. Vreme je da oživimo Smerš, poručuje Dugin.

Predugo smo živeli u iskrivljenom pogledu na svet, na sebe, na Zapad i njegovu univerzalnost. Predugo smo bili uljuljkani lažnim basnama o svetskom miru i nemarnom čisto materijalnom razvoju. Dubina sna je odgovorna za naglo buđenjem, zaključuje Dugin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading