raketa s- 200
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/ MILITARY REVIEW

Na virtuelnom brifingu sa novinarima, potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao da Vašington tek treba da dobije potvrdu da se iranske rakete nalaze u Rusiji.

Rojters je u sredu objavio, pozivajući se na šest neimenovanih izvora, da je Iran prodao Rusiji veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja.

-Iranci su očigledno ukazali da će isporučiti balističke rakete u Rusiju i nemamo razloga da verujemo da to neće učiniti. S naše strane, mi ćemo ovo pitanje staviti pred Savet bezbednosti UN, rekao je Kirbi.

On je dodao da će SAD uvesti dodatne sankcije Iranu, kao i da će o odgovoru na ovaj potez Islamske republike razgovarati sa saveznicima u Evropi i drugde.

Iranske isporuke od oko 400 raketa uključuju mnoge iz Fateh-110 reda balističkog oružja kratkog dometa, kao što je Zolfagar, rekli su izvori iz Irana za Rojters.

Stručaci tvrde da je ova drumsko-mobilna raketa sposobna da pogodi ciljeve udaljene između 300 i 700 kilometara.

Jedan od izvora je rekao da su isporuke počele početkom januara, nakon što su se o njima krajem prošle godine dogovorili ruski i iranski zvaničnici.

Restrikcije Saveta bezbednosti UN na iranski izvoz određenih raketa, bespilotnih letelica i druge tehnologije su istekle u oktobru, ali su sankcije SAD i EU ostale na snazi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading