ilon mask
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kompanija na čijem je čelu Ilon Mask sklopila je 2021. tajni ugovor sa vladom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vredan 1,8 milijardi dolara, navodi se u dokumentima kompanije u koje je "Volstrit džornal" ima uvid. U njima se navodi da Spejs Iks očekuje da će sredstva iz ugovora postati važan deo njihovih prihoda u narednim godinama. Ime državnog kupca nije otkriveno.

Obim i tajnost sporazuma ukazuju na rastuću međuzavisnost između Spejs Iksa, dominantne sile u svemirskoj industriji, i establišmenta nacionalne bezbednosti, piše američki medij.

Rad ove kompanije za potrebe klijenata iz sektora odbrane SAD, dugo je uključivao uništavanje poverljivih i vojnih satelita. Pentagon je nedavno poslovao sa Spejs Iksom u vezi sa njihovom "Starlinkom" koji obezbeđuje širokopojasni pristup internetu, uključujući ugovore o plaćanju interneta Ukrajincima tokom njihovog sukoba sa Rusijom.

Manje se zna o "Staršildu", skrojenom za vladine klijente, programu koji među svojim rukovodiocima ima bivšeg generala vazduhoplovnih snaga. "Staršild" je dobio 70 miliona dolara od američke vojske prošlog avgusta za pružanje komunikacionih usluga desetinama partnera iz Pentagona. Međutim, program je uglavnom delovao van očiju javnosti.

- Kada nikad nisam sigurna šta mogu da kažem na javnom skupu, ćutim. Ali mogu reći da postoji veoma dobra saradnja između obaveštajne zajednice i Spejs Iksa - rekla je predsednica kompanije Gvin Šotvel na događaju prošlog maja.

Na zvaničnoj veb stranici krajem 2022. godine, Spejs Iks je opisao "Staršild" kao satelite koji su u stanju da upravljaju bezbednom komunikacijom, hvataju podatke o Zemlji ili nose senzore ili druge instrumente za posmatranje za vladu dok su u orbiti.

Kako se navodi, oglasi za posao za "Staršild" podrazumevali su kandidate sa strogo poverljivim odobrenjima, kao i iskustvom u radu sa Ministarstvom odbrane i obaveštajnom zajednicom. U jednoj oglašenoj poziciji bilo je navedeno da posao podrazumeva predstavljanje "Staršilda" u borbenim komandama Pentagona, odnosno jedinicama koje nadgledaju vojne operacije širom sveta.

Spejs Iks je radio sa organizacijama za nacionalnu bezbednost od samog početka. Ubrzo nakon što je Mask osnovao kompaniju 2002. godine, ona je dobila ugovor o lansiranju sa nepoznatim klijentom američke obaveštajne službe, navodi "Volstrit džornal". Kasnije je Spejs Iks počeo da obavlja redovna lansiranja za vojne i špijunske agencije.

Kompanija je takođe pridobila značajne klijente za nacionalnu bezbednost za svoje satelitske tehnologije. Jedan takav klijent bila je Nacionalna kancelarija za izviđanje (NRO) čije postojanje je do 1992. bilo državna tajna, rekli su izvori američkog medija.

Rukovodioci Spejs Iksa su hvalili mogućnosti kompanije vladinim kupcima, ukazujući na njenu sposobnost da brzo proizvodi satelite i lansira ih u nisku orbitu Zemlje u ritmu kojem konkurenti ne mogu da pariraju. Čelnici agencija koje blisko sarađuju sa ovom Maskovom kompanijom pohvalili su njenu tehnologiju kao sofisticiranu, a njen stil kao okretan.

Terens O'Šonesi, koji se pridružio Spejsi Iksu nakon što se 2020. povukao iz ratnog vazduhoplovstva kao general, imao je značajnu ulogu u "Staršildu", tvrde izvori.

Otprilike deceniju nakon što je Mask rekao da će Spejs Iks razviti posao sa satelitskim internetom za prodaju brzih internet veza potrošačima i preduzećima, kompanija upravlja najvećom flotom na svetu, sa oko 5.400 satelita u funkciji od sredine februara. Ti uređaji napajaju "Starlink", koji se prodaje za civilnu upotrebu.

Spejs Iks postaje sve značajniji za američku vladu kako svemir sve više postaje sporna arena koja odražava geopolitička rivalstva na Zemlji. Kina pojačava svoje svemirske kapacitete, a Rusija ima ambicije da razvije svemirsko nuklearno oružje, rekli su ovog meseca američki zvaničnici. 

Sateliti igraju glavnu ulogu u američkoj nacionalnoj bezbednosti, prateći lansiranje projektila i obezbeđujući sigurnu komunikaciju. Drugi prate aktivnost na Zemlji pomoću kamera ili senzora.

Neki čelnici svemirskih programa Pentagona žele da umesto naručivanja moćnih, ali velikih satelita za čiju bi gradnju i lansiranje mogla biti potrebna decenija, izaberu satelitske rojeve koji se brzo lansiraju i mogu da ostanu onlajn kada se drugi sistemi pokvare.

Dodaje se i da zvaničnici planiraju agresivan tempo lansiranja vojnih i špijunskih satelita u godinama koje dolaze.

Sposobnost Spejs Iksa da brzo izgradi i lansira satelite, prikazana je tokom sukoba u Ukrajini: od najranijih dana rata, satelitska mreža "Starlink" podržava komunikaciju za ukrajinsko civilno društvo i trupe, navodi se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading