Džo Bajden
Foto: Alo/Printscreen

Kamere u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu snimile su Bajdena kako se spotiče dok se penje stepenicama do predsedničkog aviona, jedva izbegavajući pad. Poslednji incident dolazi u trenutku kada se predsednik suočava sa zahtevima javnosti da mu se proveri mentalna oštrina.

Bajden bi „trebalo da izađe na debatu i da pokaže američkoj javnosti da ima kognitivne kapacitete da uradi ovaj veoma, veoma težak posao", rekao je njegov bivši protivkandidat za demokratsku nominaciju Robert F. Kenedi Jr., sada nezavisni kandidat. U međuvremenu, 84 republikanaca u Predstavničkom domu napisala su otvoreno pismo zahtevajući da se glavnokomandujući podvrgne kognitivnom testu ili da ga se zameni prema 25. amandmanu.

- Ako ste previše mentalno poremećeni da biste bili na suđenju, kao što tvrdi vaše sopstveno Ministarstvo pravde, onda smo zabrinuti da vaše mentalno stanje nije na kompetentnom nivou da služite kao vođa slobodnog sveta", navodi se u pismu, koje je napisao bivši lekar u Beloj kući Roni Džekson, koji je lečio predsednike Baraka Obamu i Donalda Trampa pre nego što je postao kongresmen iz Teksasa. 

Pismo je usledilo nakon što je specijalni savetnik Robert Hur, koji je istraživao Bajdenovo nepropisno rukovanje poverljivim dokumentima, zaključio da predsednika ne treba optužiti jer bi bilo teško ubediti porotu da je „stariji čovek sa lošim pamćenjem" mogao da počini zločin. teško krivično delo.

Bajden treba da obavi godišnji pregled, iako Bela kuća nije otkrila datum pregleda. Nakon poslednjeg fizičkog pregleda, sredinom februara 2023, dr Kevin O'Konor je proglasio Bajdena „zdravim, energičnim" i „sposobnim da uspešno obavlja predsedničke dužnosti". 

Bajden je imao dve operacije na mozgu 1988. godine, kako bi se suočio sa životno opasnim aneurizmom. U izveštaju dr O'Konora se navodi da "izuzetno detaljan neurološki pregled" nije pronašao indikacije moždanog udara, multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, ali je navedeno da predsednik nije uradio kognitivni test.

Prema Zakonu o pristupačnoj nezi iz 2011. godine, usvojenom kada je Bajden bio potpredsednik Baraka Obame, od Amerikanaca sa  65 i više godina koji su na "Medikeru" se traži da prođu „kognitivnu procenu" kao deo svoje godišnje provere zdravlja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading