sad
Foto: Printscreen/YouTube/General Discharge

- Granica je ratna zona, zato šaljemo vojnike. Primarna misija ovih vojnika biće da izgrade zid koji će zaustaviti priliv ilegalnih imigranata, narko kartela i trgovine ljudima u Sjedinjene Američke Države - izjavila je Noem. 

U saopštenju se navodi da će 60 vojnika Nacionalne garde Južne Dakote biti stacionirano na južnoj granici na period od tri meseca. Detalji o njihovoj misiji se ne otkrivaju iz bezbednosnih razloga.

Ovo će biti peti put da je Nacionalna garda Južne Dakote raspoređena na južnu granicu kako bi pomogla u naporima za bezbednost granica tokom administracije Noem. 

Bitka za Teksas i Belu kuću

Vlasti Teksasa trenutno su usred pravne bitke sa administracijom Džozefa Bajdena kako bi odbranile svoju imigracionu politiku i  zakon SB4  koji je doneo guverner Teksasa Greg Abot, a koji dozvoljava teksaškim agentima da pritvaraju, procesuiraju i deportuju migrante.

Ranije ove godine, Ministarstvo pravde SAD  tužilo je  državu da ospori SB4, insistirajući da su ta ovlašćenja prerogativi saveznih vlasti i da "Teksas ne može da upravlja sopstvenim imigracionim sistemom" . Krajem januara, Vrhovni sud  je podržao  uklanjanje bodljikave žice koju su vlasti Teksasa postavile duž obala Rio Grandea (Rio Grande u SAD).

Stav Teksasa podržali su guverneri 25 država. Početkom februara, guverner Greg Abot sastao se  sa 13 republikanskih guvernera država. Prema rečima državnog lidera, Bajden i njegovo "odbijanje da primeni američke zakone o imigraciji", ugrožavaju graničnu bezbednost zemlje. 

Nedavno je i guverner Floride Ron Desantis objavio je da će rasporediti pripadnike Nacionalne garde ove države kako bi pomogao u Teksasu u borbi sa "invazijom" ilegalnih imigranata.

(Alo/Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading