Zakon
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema američkim medijima, zakon ne kaže koje će platforme biti zabranjene, ali cilja na sve društvene medije koji prate aktivnosti korisnika, dozvoljavaju deci da postavljaju materijal i komuniciraju sa drugima i koriste funkcije koje izazivaju zavisnost dizajnirane da izazovu prekomernu ili kompulzivnu upotrebu.

Predlog zakona se ne odnosi na aplikacije koje se koriste za razmenu privatnih poruka između pojedinaca.

- Oni iskorišćavaju odrastanje dece. To je njihov poslovni model. I zašto to rade? Da ih držimo zakačenih... sa hitovima dopamina koje platforma daje našoj deci sa svakom automatskom igrom, sa svakim lajkom, sa svakim push obaveštenjem - rekao je republikanski poslanik Tajler Sirois, koji stoji iza zakona.

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, a mera će zahtevati da društvene mreže uklone naloge svih mlađih od 16 godina.

Predlog zakona još čeka odobrenje u Senatu, koji takođe kontrolišu republikanci, kao i Predstavnički dom Floride.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rener rekao je da je zabrana jedan od njegovih prioriteta na državnom programu zaštite dece, zajedno sa nacrtom zakona o ograničavanju pristupa veb sajtovima za odrasle, koji su poslanici takođe usvojili u sredu.

- Moramo da se pozabavimo negativnim efektima društvenih medija i omogućimo dobar razvoj naše dece. Florida ima obavezu i interes da zaštiti decu, njihovo mentalno zdravlje i njihovo detinjstvo - istakao je Rener.

Zakon će takođe zahtevati od kompanija da trajno brišu lične podatke prikupljene sa ugašenih naloga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading