rat
Foto: AP/Libkos (STF)

Svojevremeno su Vašington i Berlin čak tražili od predsednika Zelenskog da postavi neku vrstu „pregovaračkog okvira ili minimuma sa kojim se ide ka Kremlju“. Ali izgleda da od toga neće biti ništa. Prvo, Putin je rekao da se pregovori mogu voditi, ali samo pod ruskim uslovima, drugo, da ne namerava da odustane od prvobitnih planova zbog kojih je agresija pokrenuta, što samo po sebi ne predviđa ravnopravne pregovore i, treće, Putin bi mogao čak i pregovarati, ali ne sa Ukrajinom, već sa Vašingtonom o Ukrajini.

- Uprkos svom buci oko Putinove navodne spremnosti da pregovara, očigledno je da se on ne ponaša kao osoba koja želi da pregovara - rekao je Džon Kirbi, koordinator Bele kuće za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Da bi potvrdio svoje reči, predstavnik Bele kuće je skrenuo pažnju na činjenicu da je Rusija poslednjih dana nastavila masovne napade dronovima i raketama na ciljeve širom Ukrajine, uključujući ne samo vojne, već i civilne ciljeve.

- On čini sve što može da Ukrajince baci na kolena i zato je posebno važno da se odobri zahtev predsednika Džoa Bajdena Kongresu za dodatno finansiranje - naglasio je Kirbi.

Podsetimo, "The New York Times" je, pozivajući se na diplomatske izvore, početkom decembra pisao da je Putin još u septembru „počeo da šalje signale” da je spreman za razgovore o prekidu vatre i „zamrzovanju situacije na frontu”.

Međutim, nedavno je ustvrdio da Zapad želi da "nanese strateški poraz Rusiji" i da su zapadnjaci njihovi neprijatelji. Stoga analitičari Instituta za proučavanje rata (ISV) smatraju da Putin želi da definiše rat protiv Ukrajine kao rat Zapada protiv Rusije (to su odavno činili propagandisti Kremlja) kako bi mu dao jaču poziciju za pregovaračkim stolom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading