Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Istraživači na Solomonovim ostrvima snimili su prve slike džinovskog pacova Vangunu, neuhvatljivog glodara koji može da naraste do 1,5 stopa i poznat je po samo jednom primerku koji je pao sa drveta pre šest godina.

Koristeći zamke za fotoaparate i posebno ukusan mamac, tim je snimio četiri glodara najmanje dvostruko veća od običnih pacova koji jure po šumskom tlu na Solomonovim ostrvima, arhipelagu severoistočno od Australije u Tihom okeanu.

Prema studiji objavljenoj 20. novembra u časopisu Ecologi and Evolution, glodari su "nepobitno identifikovani" kao džinovski pacovi Vangunu (Uromis vika) zbog njihove velike veličine, dugih repova i veoma kratkih ušiju.

„Prvi put snimanje slika džinovskog pacova Vangunu izuzetno je pozitivna vest za ovu slabo poznatu vrstu“, rekao je u saopštenju glavni autor studije Tajron Lejveri, predavač domaće biologije kičmenjaka na Univerzitetu u Melburnu u Australiji.

Autohtoni ljudi koji žive na Vangunu, ostrvu koje se nalazi u centru Solomonovih ostrva, odavno znaju da u njihovoj šumi žive pacovi koji su toliko veliki da mogu da žvaću kokosove orahe - ali ta vrsta je izmakla naučnicima. Prvi opipljivi dokaz o njegovom postojanju došao je 2017. godine, kada su komercijalni drvoseči obolili drvo na Vangunu i iz njega je mrtav ispao džinovski pacov.

Nekoliko godina kasnije, meštani iz zajednice Zaira, koji upravljaju najvećim preostalim delom netaknute šume Vangunu i imaju intimno znanje o njenoj ekologiji, pomogli su istim istraživačima da postave svoje zamke za kamere kako bi konačno dokumentovali tajne glodare u njihovom staništu.

"Sve slike su snimljene tokom noćnih sati, a aktivnosti su grupisane oko ponoći", napisali su istraživači u studiji. Oni su namamili džinovske pacove susamovim uljem, što je možda bilo ključno za njihov uspeh, dodaju, jer su prethodni pokušaji korišćenja putera od kikirikija privukli samo crne pacove koji nisu domaći (Rattus rattus).

Slike dolaze „u kritičnom trenutku“, rekao je Lejveri. Džinovski pacovi Vungunu uskoro bi mogli da nestanu zbog komercijalne seče, koja je desetkovala veliki deo šuma na ostrvu - uključujući i oblast u kojoj je prvi džinovski pacov pronađen 2017. godine, navodi se u studiji.

Prošle godine, vlada Solomonovih ostrva dala je saglasnost za komercijalnu seču poslednjih komada šume u kojima žive već kritično ugroženi pacovi. „Saglasnost za seču je data u Zairi i ako se nastavi, to će nesumnjivo dovesti do izumiranja džinovskog pacova Vangunu“, rekao je Lejveri.

Predstavnici zajednice Zaira uložili su žalbu na odluku.

„Nadamo se da će ove slike U. vika podržati napore da se spreči izumiranje ove ugrožene vrste“, rekao je Lejveri.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading