BRIKS SE PITA Zapadnim zemljama nedostaju i volja i hrabrost
Shuterstook

To je ujedno i prvi sastanak lidera BRIKS-a od njegovog proširenja u avgustu ove godine. Kao najprestižnija i najuticajnija platforma za saradnju zemalja u razvoju, ovaj samit, do koga dolazi u kritičnom trenutku palestinsko-izraelskog sukoba, predstavlja dobar početak saradnje između novih i starih članica BRIKS-a.

Kako je izjavio kineski predsednik Si Đinping, veoma je važno to što zemlje BRIKS-a zahtevaju pravedno i mirno rešenje za konflikt Izraelaca i Palestinaca.

Predsednik Si Đinping je prisustvovao samitu i održao govor pod nazivom "Radimo na prekidu vatre i ostvarivanju trajnog mira i održive bezbednosti". Si je predložio tri "hitna zadatka". Prvo, strane u sukobu moraju prekinuti neprijateljstva i odmah postići prekid vatre, zaustaviti svako nasilje i napade na civile.

Drugo, humanitarni koridori moraju biti sigurni i neometani, a stanovništvu u Gazi treba obezbediti humanitarnu pomoć. Mora prestati kolektivno kažnjavanje naroda u Gazi, prisilno premeštanje ili uskraćivanje vode, struje i goriva.

Treće, međunarodna zajednica mora delovati praktičnim merama kako bi sprečila da se sukob prelije i ugrozi stabilnost na čitavom Bliskom istoku.

Zapadnim zemljama nedostaju i volja i hrabrost

Predsednik Si je naglasio da jedini održiv način da se prekine novi krug palestinsko-izraelskog sukoba leži u prihvatanju rešenja "dve države".

Mehanizam BRIKS-a je prvi put održao specijalni samit o regionalnom konfliktu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prisustvovao je sastanku, pozivajući zemlje BRIKS-a da igraju veću ulogu u rešavanju vrućih pitanja.

Palestinsko-izraelski sukob je zapravo ogledalo. Zbog protivljenja pojedinih zemalja, Savet bezbednosti UN nije mogao da preduzme akcije, što je postalo upravo nepremostiva prepreka. Nekim zapadnim zemljama nedostaju volja i hrabrost da se zalažu za pravdu, a to dovodi do vakuuma u globalnom sistemu upravljanja. Zemlje BRIKS-a žele da popune taj vakuum. BRIKS mora da ojača svoj uticaj u  međunarodnoj zajednici.

Od izbijanja nove runde palestinsko-izraelskog sukoba, do sazivanja ovog virtuelnog sastanka, Kina, Rusija, Brazil, Južna Afrika i druge članice BRIKS-a zahtevaju prekid vatre u Gazi. Stav članica BRIKS-a je jednoglasan: one su posvećene promovisanju pregovora o miru, suprotstavljanju nasilju i izbegavanju humanitarnih katastrofa, što je pristup koji se jasno razlikuje od pristupa zapadnih zemalja.

BRIKS postaje simbol međunarodne pravde i ima sve veći uticaj u međunarodnoj areni.

Ozbiljna marginalizacija palestinskog pitanja u poslednje vreme jedan je od osnovnih uzroka novog palestinsko-izraelskog sukoba. Pristup zemalja BRIKS-a, koje naglašavaju zabrinutost za prava Palestinaca, pomoći će da ovo pitanje dobije prioritet u međunarodnoj zajednici i stvoriće uslove za sveobuhvatno i pravedno rešenje, prenosi RT Balkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading