Simpanze
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Šimpanze koriste drevnu vojnu taktiku da donose odluke i izbegavaju potencijalno fatalne sukobe sa rivalskim grupama, otkrili su naučnici.

Istraživači su primetili da dve zajednice zapadnih šimpanzi (Pan troglodites verus) u Africi odlaze u brda da vrše nadzor jedni nad drugima - slično kao izviđačke misije koje koriste vojske. Zatim su iskoristili te podatke da odluče kada da uđu na spornu teritoriju.

Mnogo životinja pazi na opasnost u svom okruženju, ali ovo je prvi put da su naučnici dokumentovali neljudsku vrstu koja detaljno koristi povišen teren za procenu rizika u teritorijalnom sukobu, prema novoj studiji, objavljenoj 2. novembra u časopis PLOS Biologi.

„To zaista pokazuje ovu sposobnost metakognicije, dakle sposobnost da razmišljate o sopstvenom znanju i da delujete na osnovu onoga što ne znate da biste dobili više informacija“, glavni autor Silven Lemoin, docent biološke antropologije na Univerzitetu u Kembridžu, rekao je za Live Science.

Upotreba uzdignutog terena jedna je od najstarijih vojnih taktika u ljudskom ratovanju, navodi se u saopštenju Univerziteta u Kembridžu.

Šimpanze žive u zajednicama koje se takmiče za prostor i resurse, a njihovo normalno ponašanje uključuje koordiniranu agresiju - uključujući povremena ubistva.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading