Ruska policija
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

Lekarsku pomoć zatražilo je 22 dece u kadetskoj školi u Lukovisju u Moskvi, a 19 je hospitalizovano, objavila je ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na pres službu regionalnog Ministarstva zdravstva.

Ruski istražni odbor saopštio je da je pokrenuo krivičnu istragu o masovnom trovanju dece. Dodaju da je preliminarni uzrok rotavirus, odnosno crevna infekcija koja uglavnom pogađa decu, preneli su lokalni mediji.

Pokrenuta je istraga "u vezi sa pružanjem usluga koje ne zadovoljavaju zahteve sigurnosti i zdravlja, što je dovelo do masovnog trovanja dece u jednoj od škola u Lukovisju", saopšteno je.

Lukoviskije Vesti izvestile su da je četvoro dece u teškom stanju i da su prebačeni u bolnicu za zarazne bolesti. Istraga uključuje ispitivanje dece i uprave škole koja obučava buduće mornare, saopštio je list.

Rotavirus obično uzrokuje teški, vodenasti proliv i povraćanje kod beba i male djece. Može uzrokovati dehidraciju i zahtevati lečenje u bolnici, a može dovesti i do smrti. Simptomi obično počinju dva dana nakon što je osoba izložena rotavirusu, a povraćanje i proliv mogu trajati tri do osam dana. Infekcija se događa kada čestice rotavirusa uđu u usta, a prethodnim dodirivanjem kontaminiranih predmeta ili hrane.

Ne postoji specifičan lek za lečenje infekcije rotavirusom, ali se simptomi mogu lečiti, prenosi Jutarnji list.

Iz Ministarstva zdravstva kažu da je svoj deci pružena potrebna medicinska pomoć.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading