NATO SPREMA ORUŽJE ZA RUSIJU Primećeni su na obali Evrope, godinu dana nakon bombardovanja Severnog Toka
EPA

Četrnaest članica NATO alijanse, zajedno sa Švedskom, udružile su se na više vežbi tokom 12 dana na obali Portugala kako bi testirali podvodne morske bespilotne letelice koje imaju sposobnost u realnom vremenu da pošalju „signal odvraćanja neprijatelju, bilo Rusiji ili neko drugi“, rekao je general-potpukovnik Hans-Verner Virman, šef NATO-ove ćelije za zaštitu podmorske infrastrukture, prema izveštaju Blumberga.

Vežbe, nazvane Dinamic Messenger 23 i Robotic Ekperimentation and Prototiping vith Maritime Belled Sistems (REPMUS ​​23), okupiće preko 2.000 civila i vojnog osoblja sa fokusom na integraciju pomorskih bespilotnih sistema u operacije alijanse i testiranje novih tehnologija koje su trenutno u fazi razvoja. razvoj.

Vežbe se održavaju skoro tačno godinu dana nakon namernih bombardovanja gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, čime je ukazano na poteškoće NATO-a u odvraćanju napada i praćenju sumnjivih aktivnosti oko kritične podvodne infrastrukture. Dok su mnoge članice alijanse sumnjale na rusku umešanost u napad, NATO tek treba da formalno dodeli odgovornost bilo kojoj naciji ili organizaciji.

Rusija je negirala odgovornost za eksplozije, ali izveštaji poslednjih meseci da špijunski brodovi te zemlje deluju u blizini infrastrukture NATO-a izazvali su zabrinutost da bi Moskva mogla da cilja na zemlje NATO-a jer pomažu Ukrajini u njenoj odbrani od tekuće ruske invazije.

Prema izveštaju, jedna oblast od zabrinutosti NATO-a su podvodni kablovi koji dnevno prenose finansijske transakcije u vrednosti od oko 10 triliona dolara i oko 95% globalnog internet saobraćaja. U međuvremenu, oko dve trećine svetske nafte i gasa se ili vadi ili transportuje morem, često preko cevovoda koji su hiljadama milja dugi duboko ispod površine mora, što otežava praćenje takve infrastrukture zbog pretnji.

U jednoj vežbi čiji je cilj bio zaustavljanje takvog napada, brodovi NATO-a odgovorili su na upotrebu komercijalnog broda koji je sponzorisala država pokušavajući da prekine podvodne mrežne kablove, zaveru koju bi obično bilo teško otkriti.

Optički senzori na kablovima bili su u stanju da otkriju da fiktivni neprijateljski brod pokušava da odloži podvodni dron, prenoseći informacije NATO-ovom komandnom i kontrolnom lancu. Nakon što je pretnja potvrđena, NATO je odgovorio slanjem flote vazdušnih, površinskih i podvodnih dronova da presretnu pretnju i isprate sumnjivo plovilo iz tog područja.

Obuka dolazi nakon poteza ranije ove godine da se stvori novi pomorski komandni centar fokusiran na odbranu podvodne infrastrukture u Ujedinjenom Kraljevstvu, pri čemu se NATO složio da uspostavi poboljšane sisteme za razmenu informacija između članica alijanse i partnera u privatnom sektoru kako bi bolje pomogao otkrivanje i odvraćanje napada na infrastrukturu.

Prema Viermanu, eksplozije Severnog toka izazvale su da operateri gasovoda postanu „veoma nervozni“ i izazvale su skeniranje u punom obimu skoro 6.000 milja cevovoda.

"Oni su to uradili, ali ih je to koštalo bogatstvo. I ne žele da to urade nužno ponovo", rekao je Virman za Blumberg. „Želimo da imamo što bržu razmenu informacija između aktera jer ako želimo da otkrijemo sumnjivo ponašanje u realnom vremenu, moramo da reagujemo veoma brzo.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading