Ruska vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kamenjecki se osvrnuo na zapadnu pomoć u Ukrajini i na to da li ukrajinski vojni planovi zavise isključivo o toj pomoći.

- Kompletni vojni planovi ne zavise od vojne pomoći, ali zbog isporuke oružja koje Ukrajina pre nije imala, imamo potrebu za konstantnim snabdevanjem, barem dok ne steknemo mogućnost proizvodnje tih oblika municije - pojasnio je Kamenjecki.

Navodi da ruski napadi u zadnjih pola godine imaju dve grupe meta: prva su skladišta žitarica i poljoprivredni izvoz Ukrajine, a druga su kapaciteti ukrajinske industrije, koji su vezani ili bili vezani za proizvodnju vojnu opreme, municije i sličnog.

Slovački levičarski bivši premijer Robert Fico pobedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini. Kamenjecki se osvrnuo na to kako će njegova pobeda uticati na Ukrajinu i označava li to gubitak važne saveznice.

- U slučaju sa Slovačkom može biti jedno smanjenje (pomoći) jer je to ciljana politika koju godinama zastupa Fico. To je naravno problem za Ukrajinu, ali pretpostavljam da, ako je stanovništvo tako glasalo na izborima, to je rezultat informacijskog problema jer nažalost, populizam i predstavljanje da su svi problemi zemlje zbog rata u Ukrajini i da će se oni rešiti ako obustave pomoć, to može proraditi i ta odluka će dovesti do promena u pomoći Ukrajini - kazao je ukrajinski profesor.

- Ako strana pomoć prestane, rat se može okončati, ali to ne znači da će nastati mir - dodao je Kamenjecki.

Pojasnio je i kakvu poruku bi ruska pobeda poslala drugim zemljama.

- Ako nas Rusija porazi ili naše okupirane teritorije ostanu u njenom sastavu, onda će to biti znak drugim zemljama koje imaju slične planove da urade to na sličan način, jer je to upalilo s Rusijom. U tome je opasnost s Rusijom koja može nastati ako se obustavi strana pomoć Ukrajini. - zaključio je ukrajinski profesor.

BONUS VIDEO

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading